[操作疑難] 點解個volume離奇無曬位????

用緊2bay,插左隻新嘅3TB,
凈係用黎做cloud station,同埋放user嘅homes.

圖1就係用量分析報告,約 1.5TB左右

圖2就係即時資訊,話我用左2.5TB,出warning話就Full

點解???

一般under 10% 剩就會自動report無乜位剩

via HKEPC Reader for Android

你留意下cloud station會留幾多份backup,
盡量唔好set太多,

(其實最好唔好用cloud station, 因為係勁食位)

一般under 10% 剩就會自動report無乜位剩

via HKEPC Reader for Android
tingcrab 發表於 2016-5-24 11:27

我諗樓主意思係隻3TB實際用量只有1.5TB左右,但係就REPORT話用咗2.5TB。

我有個FD試過,佢部213j行RAID 1 mirroring,2X2TB,又係出哂warning 話就爆,個report都係話就爆。

原本都諗住換HDD,但因為個系統有D問題,所以backup哂所有野重裝,backup出黎得1.2T左右,佢都覺得奇,但重裝個系統之後,D Data居然响番哂度冇剷到,而且個report顯示番正常用咗1.2T,咁就唔駛換HDD喇。

我諗樓主意思係隻3TB實際用量只有1.5TB左右,但係就REPORT話用咗2.5TB。
madmacuser 發表於 2016-5-24 11:30

係cloud station食咗啲位呀
DEL咗佢就無事了

cloudstation有versioning, 預設好似10 copies, 食哂D位好正常

我都用 syno 2-bay,不過冇用 cloud station,一般使用2-3個 copy 都足夠?

versioning  試左set番做1,再clear左d version,
容量都係無變過。
會唔會係"預留"左位置?

你留意下cloud station會留幾多份backup,
盡量唔好set太多,

(其實最好唔好用cloud station, 因為係勁食位 ...
jaco168 發表於 2016-5-24 11:28

工作關係好常用。無咩事都係set兩份