[操作疑難] 救命!! 請求高手大大指導!!

本人剛入手咗部S212J,裝好DSM6.0和ASSIT.後想裝CLOUD STATION SERVER,安裝好後發現"用戶端清單"認唔到任何裝置,用手機DS CLOUD 登入,又話 "無法與DISKSTATION同步,因為CLOUD STATION 存取權限已被修改,請向DSM管理者尋求協助",

其實所有USER以及權限都SET過晒,又試過RESET部機,都係唔得

所以想請咁多位前輩解救一下幫幫忙。
唔該咁多位大大。。。謝謝.

Cloud Station用唔到有幾大件事喔??要開兩個topic去講?重要犯大忌題目乜都唔寫,只係不斷叫求救?

呢度係forum,唔係你個人免費十扑,我哋無義務都理你嘅問題,更加唔應該將自問題搞到别人不便…

via HKEPC Reader for Android

你個QuickConnect 同 DDNS 有無正確設定好架?

Cloud Station用唔到有幾大件事喔??要開兩個topic去講?重要犯大忌題目乜都唔寫,只係不斷叫求救?

呢度 ...
tingcrab 發表於 2016-5-26 02:05

唔好意思師兄,小弟初到貴網,如有造成不便,請見諒,以後會多加小心,如果有對其他人造成不便,先說聲對不起,謝謝。

你個QuickConnect 同 DDNS 有無正確設定好架?
joeylo 發表於 2016-5-26 10:53

師兄,請問DDNS係邊到設定?謝謝。

師兄,請問DDNS係邊到設定?謝謝。
515 發表於 2016-5-26 11:45

ddns 意思外部網址綁定ip的設定,如果你可以係其它apps用到quick connect,其實就不需理會。
因我只有dsm5.2,6.0應該有少少分別,你個問題應該係寫花了home folder的權限,因為home是一個比較特別的folder,admin會比其他人看到多一個homes 的folder。建議如下:
1.全機清除hd資料並重新設定
2.唔想的話,停用home folder ,將佢全部刪除再重開home folder.
3. 不要人手設定任何權限於homes/ homes這兩個folder,包括個人或群組。
4.在ds cloud裡,應可新設其它folder以作sync用,你再設一個睇吓可唔可以login

題外話:個ds cloud 成日斷咗唔識自動接翻,常常要重新接駁一次先得,有無ching短點解呢?

回覆 6# Y你特曲

有bug掛,問返Support啦

回覆 5# 515

ddns 意思外部網址綁定ip的設定,如果你可以係其它apps用到quick connect,其實就不需理會。
因我只 ...
Y你特曲 發表於 2016-5-26 12:24

多謝師兄詳細解答,今晚試做.

謝謝

回覆  515
joeylo 發表於 2016-5-26 21:50

師兄你好
請問這個畫面是否不是DSM6.0版本?
因為我無出現過呢個畫面.

謝謝