[操作疑難] iMac 儲存資料方法選擇

各位師兄大家好,
小弟依家用緊Synology DS414,4x4TB WD Gold HDD行RAID 6
主要貪死左兩隻仲可以救到o的data
依家約8TB空間就黎滿,預計要upgrade到12TB先夠黎緊3年用
唔知師兄們有無更加經濟既儲存方法可以介紹?

另外,早兩年買NAS果陣都問過腦場sales,佢地話如果NAS隻Case死左
換過同一間廠新既model插番晒o的harddisk落去就可以繼續用
請問是否屬實?小弟怕有朝一日隻NAS死左會無晒所有野 依家開始擔心依個問題

有朋友建議我再另外買HDD Backup 但係依家已經8TB Data 即係要買多8TB既HDD先得 成本好高
依家行緊DS414 + 4x4TB HDD都差唔多洗左成萬
用緊iMac 5K又唔可以好似PC咁插HDD落機箱就得
iMac主要用黎執相用,唔知師兄們有無更加經濟既Storage solution可以介紹?
定係我應該放棄行NAS?

感謝師兄們既回覆

依家有冇一張半張相開唔到/死過?

唔駛煩咪買 Expansion Units 囉

依家有冇一張半張相開唔到/死過?

唔駛煩咪買 Expansion Units 囉
fatdog 發表於 2016-5-26 20:35

多謝師兄回覆,之前死左兩隻WD 2TB RED先upgrade做4x4TB Gold
restore番黎無發現有野開唔到

各位師兄大家好,
小弟依家用緊Synology DS414,4x4TB WD Gold HDD行RAID 6
主要貪死左兩隻仲可以救到o的da ...
aizikovitz 發表於 2016-5-26 20:20

如果你有 backup plan, DS414 唔一定要行 RAID6, 你可以考慮行 RAID5.
Synology 有支 DS1515 5 bay NAS, 雖然係 ARM based NAS, 不過效能唔錯, 又不貴.

多謝師兄回覆,之前死左兩隻WD 2TB RED先upgrade做4x4TB Gold
restore番黎無發現有野開唔到 ...
aizikovitz 發表於 2016-5-26 20:53

到有發現開唔到記得上黎問下

skip 晒 Re Se,一買就 gold,d data 一定好重要了吧 ...

skip 晒 Re Se,一買就 gold,d data 一定好重要了吧 ...
fatdog 發表於 2016-5-26 21:43

師兄 所有都開到 無問題

主要係好多年影落既相要save低
計過條數gold版貴小小有5年保養

如果你有 backup plan, DS414 唔一定要行 RAID6, 你可以考慮行 RAID5.
Synology 有支 DS1515 5 bay NAS, ...
pctine 發表於 2016-5-26 21:21

多謝師兄回覆

其實想請問下,如果我依家有8TB data
另外買多隻2Bay NAS做Backup,係咪都一定要有番8TB Space係到?
我怕換DS1515+又要洗多好多錢…… 都成$6000 仲要另外買多隻4TB Gold插落去

定係其實我玩黑蘋果算?可以自己插HDD落去跟住timemachine落NAS?

好多concept要分清楚:

1. 行RAID唔代表backup,你行咩RAID6/RAID1都只係保你個array死一兩隻都唔會有事,所以你之前d個案壞HDD換返上去當然無事。個人意見你4bay行RAID6係相當浪費的事情。建議你行RAID5再加幾隻USB HDD蒞做offline backup,因為只有offline backup先可以保你唔小心刪data及而家中毒crypto locker等問題。

2. Time Machine只係backup你mac機既野,backup restore都要經佢time machine軟件,重要相file建議你都係儲係NAS度再加backup咁就萬無一失。

最後,既然都預計到4x4TB已經唔夠用,何必換果陣依然都係4TB?直接買6TB換左去好過啦。

好多concept要分清楚:

1. 行RAID唔代表backup,你行咩RAID6/RAID1都只係保你個array死一兩隻都唔會有事, ...
tingcrab 發表於 2016-5-26 22:15

請問師兄如果用external hdd做offline backup
請問如果我有8TB Data 係咪external hdd都要有番8TB space先得?

多謝師兄回覆

我怕換DS1515+又要洗多好多錢…… 都成$6000 仲要另外買多隻4TB Gold插落去
aizikovitz 發表於 2016-5-26 21:53

唔係 ds1515+, 係 ds1515.
https://www.synology.com/zh-tw/products/DS1515

買 synology expansion unit. 不如買 ds1515.   3TB 或者 4TB *5 行 RAID5. 差唔多有 12TB~16TB.