新手想入手NAS,請求意見

有以下要求:
1. 每日定時備份指定資料夾 (100GB左右)
2. 未來會起WEBSITE
3. S記個VIDEO STATION界面好靚仔 (我有大量電影)

爬左一輪文, 大家都指向216,216J,216PLAY或最新既216+II
佢有無問題?官網仲未更新未睇到詳細
定大家有更好推薦? 謝謝

回覆 1# mario
其實你已經定向咗S牌,咪睇價錢揀囉....

我都係新手想入部S記,想問下如果用呢BT係咪可以BT去NAS個USB外置HDD道?

回覆 3# iceicebaby

有部份ROUTER 都可以做到BT 去外置HDD 度, 例如ASUS 既ROUTER.唔一定用NAS

我都係新手想入部S記,想問下如果用呢BT係咪可以BT去NAS個USB外置HDD道?
iceicebaby 發表於 2016-5-31 11:13

係,可以
推薦216+ii
用intelCpu,可睇4k片
傳輸速度又快小小
科技野有新買新
價格唔係差好多

2. danger and stupid, just pay HK$90 for a year of SSD web-hosting in US

有邊個牌子既HDD係大家recommend?或者專門for NAS?
WD?

回覆  iceicebaby

有部份ROUTER 都可以做到BT 去外置HDD 度, 例如ASUS 既ROUTER.唔一定用NAS ...
kenneth_choi 發表於 2016-5-31 12:08

請問下,可唔可以唔駛開pc, 用電話down 粒seed 再up 去Asus router 做BT?

請問下,可唔可以唔駛開pc, 用電話down 粒seed 再up 去Asus router 做BT?
initial23 發表於 2016-6-1 07:59

我用 N66U(merlin firmware),通常我會 copy and paste MAGNET 條 link 去 Router 嘅 Download Master 就得。
因為我用 iPhone 所以未試過用手機 upload seed 上去 download。
另外,我部 sony TV 同 PS3 都可以見到 Router 隻 HD(經UPnP,好似係),所以有時會直接開黎睇。我 D 片都係 MP4動畫。

有以下要求:
1. 每日定時備份指定資料夾 (100GB左右)
2. 未來會起WEBSITE
3. S記個 ...
mario 發表於 2016-5-30 22:13

2bay NAS 撿 ds216+ii 會好D. 價格差不了好多.

今日 synology update 咗 video station, DS216+ 可以 support HEVC (h.265) hardware transcoding.
1080P h.265 睇片喺 ds216+ 本來係 software trancode. 更新咗 CPU resource 變少少.