想買DS916+ 之際,收到email 有部DS416play

完全唔會考慮用expansion既我決定即時轉target.
月中入手!

https://www.synology.com/en-global/products/DS416play

同DS916+ 既comparison,一樣係celeron
不過就1gb ram
唔知幾錢呢?
https://www.synology.com/en-glob ... re/DS916+/DS416play

請問除左唔會EXPANSION之外,什麼原因令你捨916+而取416P?

因為我遲啲都會買4 BAY

一齊研究一下,THX

除非BUDGET有限, 如果唔係都建議直接上DS916+

請問除左唔會EXPANSION之外,什麼原因令你捨916+而取416P?

因為我遲啲都會買4 BAY

一齊研究一下,THX ...
HONG-BAC 發表於 2016-6-3 17:06

一來唔會用expansion
二來我相信 DS416play 加條 4GB Ram 點都平過 DS916+ 4GB ram version
三來我玩左咁多年都係 2TB + 2TB + WD Cloud 4TB 即係 8TB 對我黎講已經夠晒。
即係話我買3TB* 4 = 12TB 應該玩到2020 都夠用。

DSxxx+ 既定位係high end d
(例如 2bay vs 2bay , DS716+II $3600 vs DS216+II 係$2550, 大家都係用intel celeron cpu)
因此推斷,我覺得Ds916+ VS DS416play 起碼相差$1000
$1000  比多百零蚊已經係2 隻3TB 或者1 隻4TB 既價錢了。

加上我未必一開始就會加ram,換句話講條4gb ram 仲可以攤多陣先買。

除非BUDGET有限, 如果唔係都建議直接上DS916+
jaco168 發表於 2016-6-3 17:09

其實我 target 都係4bay
我當年買2bay 都取 712+ 唔買其他型號
但最終用左咁多年都無加到expansion
因為expansion 實在太貴了。

Synology DX513 5Bays Storage Capacity Expansion 儲存空間的擴充裝置        HK$ 3700

見到2者粒U有分別,但段估916+的U都應該都唔會快得幾多卦......RIGHT?

至於RAM方面,我唔知道416P有冇得加,如果有得加都好 (如果我買916+都會買2GB RAM,之後自己再加RAM)

其實我 target 都係4bay
我當年買2bay 都取 712+ 唔買其他型號
但最終用左咁多年都無加到expansion
...
wongja 發表於 2016-6-3 17:17

知唔知加個EXPANSION會唔會拖慢部NAS好多? 兩者用LAN來連接?

因為本人對NAS的認識唔多

4BAY NAS,用幾年換過個新VERSION都應該有SO,不過換NAS都幾煩 (唔洗重新REBUILD另計)

見到2者粒U有分別,但段估916+的U都應該都唔會快得幾多卦......RIGHT?

至於RAM方面,我唔知道416P有冇得加 ...
HONG-BAC 發表於 2016-6-3 17:23

講白d
single user 既我,as long as 唔係咩雞U
Pentium vs Celeron 我唔覺得會有咩大分別

NAS for 我,都係用黎BT, Stream 片,file storage,Dropbox backup
加上我係無電腦人,連 Time Machine 都無必要用。
所以我唔會再晒錢買咁top 既機了
情願個 cost difference 我買多隻HDD 好過

S記得Plus系列先可以自己加RAM

同埋唔係話1GB RAM唔夠用, 以我自己由DS415Play -> DS916+ 嘅經驗
8GB RAM帶黎嘅感覺真係順, 1GB RAM要等一等咁

S記得Plus系列先可以自己加RAM

同埋唔係話1GB RAM唔夠用, 以我自己由DS415Play -> DS916+ 嘅經驗
8GB RAM ...
jaco168 發表於 2016-6-3 17:29

Play 無得換ram?