[操作疑難] set up link aggregation係咪要ROUTER硬件支援先得?

NAS係S記716+
咁既款一個PORT行1000
一個PORT行100

係咪即係ROUTER唔SUPPORT?
ROUTER係平霸A2004NS

我經常都要係LAN R/W 大量FILE的
所以link aggregation對我來講都幾重要
THX!

係, 要ROUTER SUPPORT
LINKSYS R8500 或者 ASUS RT-AC5300 果啲都SUPPORT, 一般果啲應該唔得

係, 要ROUTER SUPPORT
LINKSYS R8500 或者 ASUS RT-AC5300 果啲都SUPPORT, 一般果啲應該唔得 ...
jaco168 發表於 2016-6-3 17:36

THX!
原來一直廢左link aggregation既實力添

唔support既情況下千祈唔好同時插兩條線去router
否則會可能loopback

THX!
原來一直廢左link aggregation既實力添
sony_vaio 發表於 2016-6-3 17:37

快啲換隻Router啦咁

NAS係S記716+
咁既款一個PORT行1000
一個PORT行100

係咪即係ROUTER唔SUPPORT?
ROUTER係平霸A2004NS

我 ...
sony_vaio 發表於 2016-6-3 17:08

你應該係買一隻support link aggregation既switch, 而唔係靠router

即使你NAS同router有link aggregation,但router同PC無,咁又有乜用呢?

咁如果用有dual lan既主機板,再用埋Netgear R8500,係nas過電腦就做到200幾Mb/s
因為我而家由nas抄file落電腦得970幾mbps

咁如果用有dual lan既主機板,再用埋Netgear R8500,係nas過電腦就做到200幾Mb/s
因為我而家由nas抄file ...
bbgirl223 發表於 2016-6-3 22:30

唔得,如果夾 R8500 最多同時2部腦各自扯盡 1000MB

我經常都要係LAN R/W 大量FILE的
所以link aggregation對我來講都幾重要

即使經常有LAN R/W 大量file,都未必幫到手;只有多機情況下先維持到效能……換言之1+1唔等於2。

除左買隻高昂價格的router,你亦都可以買隻有LAGG既switch代勞……