想買Synology DS716+II

想買Synology DS716+II

預算$3700左右 想買隻快小小既NAS用幾年 初步睇左DS716+II  
我要求唔高 最緊要 ...
mypad 發表於 2016-6-8 16:33

如果只係 data backup & 睇戲. ds216+II 已經足夠.

如果只係 data backup & 睇戲. ds216+II 已經足夠.
pctine 發表於 2016-6-8 16:45

其實216+II同716+II之間,實際使用時做乜操作至會明顯感受到分別呢?只係同時四部電腦做cloud station backup,幾個share folder做snapshot,冇搞任何multimedai野,兩者有冇明顯分別?

其實216+II同716+II之間,實際使用時做乜操作至會明顯感受到分別呢?只係同時四部電腦做cloud station bac ...
EOS5 發表於 2016-6-8 16:50

依據經驗, 手上有 ds216+ (dual core) 同埋 ds415+ (quad core).  data 存取唔會有幾大嘅分別.

不過如果預算唔係問題. 就買 ds916+ 囉.

依據經驗, 手上有 ds216+ (dual core) 同埋 ds415+ (quad core).  data 存取唔會有幾大嘅分別.

不過如果 ...
pctine 發表於 2016-6-8 16:56

明白,thx師兄!

216+ii平1k 夠你買hdd

想請教 CPU 係咪自動 burst up 還是手動去設定呢?

回覆  pctine

但係我中意Intel Celeron N3160  64-bit
    四核心 1.6 burst up to 2.24 GHz
2 GB DDR3 ...
mypad 發表於 2016-6-8 16:52

我果時都係因為咁而買左716+
估唔到咁快出左II 不過抵買左,個價錢好似無變過,但處理器快左100mhz
不過最終都要睇你預幾錢,平既216+II都夠,畢竟我用途同你差唔多,但依家我部機無乜機會CPU同RAM使用率會超過50%