神級 ITX server board 香港開售,NAS 用途最正

無意中見到呢塊 onboard Xeon-D 4C8T (TDP 45W) 板香港終於開賣,有現貨,賣 37xx
http://www.asrockrack.com/genera ... 0D4I#Specifications

代理表示高階 D1540 系列都有但要訂,不過就連價表都未出

回覆 1# fakeman

終於support non ECC RAM! 不過supermicro果塊好處係PCI-E slot可以一開二.

利申: 用緊supermicro果塊.

回覆  fakeman

終於support non ECC RAM! 不過supermicro果塊好處係PCI-E slot可以一開二.

利申: 用緊su ...
雯雯 發表於 2016-6-15 15:27

I'm waiting for this supermicro board,  but pre-order over HKD$15000

http://www.servethehome.com/supe ... nd-xeon-d-platform/

I'm waiting for this supermicro board,  but pre-order over HKD$15000
alanchankw 發表於 2016-6-15 15:45

官價淨 CPU 都 USD 17xx.....成塊板起碼兩皮

回覆  fakeman

利申: 用緊su ...
雯雯 發表於 2016-6-15 15:27

PCI-E slot 1 開 2?? 即係咩
你果塊係有 cpu fan 定無?網上見好多人投訴話 fanless 基本上唔可以 full load 喎

回覆 5# fakeman

將個PCI-E slot變成可插兩張PCI-E X8卡.

我果塊係CPU無風扇, 又搵唔到o岩既CPU風扇. 我未將佢上server case, 暫時用把美的智能落地扇吹住佢先, 個friend話case上既風扇夠解決塊MB既散熱問題 (個friend係supermicro代理), 我諗緊係咪可以用Antec SpotCool解決個散熱問題.

都係 asrock C2750 好d
8c8t tdp 20w 12sata

回覆 7# fatdog

C2750用supermicro啦! 多lan port.

利申: 用緊.

無意中見到呢塊 onboard Xeon-D 4C8T (TDP 45W) 板香港終於開賣,有現貨,賣 37xx

代理表示高階 D1540 系 ...
fakeman 發表於 2016-6-15 13:12

都已經用左差唔多三個月 都係係香港代理買

回覆  fakeman

將個PCI-E slot變成可插兩張PCI-E X8卡.

我果塊係CPU無風扇, 又搵唔到o岩既CPU風扇. 我未 ...
雯雯 發表於 2016-6-15 17:45

因為我最初睇果陣,美國 Amazon 果邊 d 人插到佢一棟都無,話 passive cooling 完全唔得,一 high load 就死所以唔敢買,而家見 Asrock 有 cpu fan 感覺好似好 d

BTW 邊樹仲有 spot cool 賣?因為我想買來俾我個 NAS 用,個 C2550 做 transcoding 會有機會熱得滯但個殼又唔夠位俾我近距離加 fan