[操作疑難] 請問S牌Hyper Backup增量多版本備份目的地係咪唔support USB NTFS?

我想用Hyper Backup將216+II內置 HDD 內某共用資格夾 (btrfs、有做開snapshot),以增量多版本方式backup到USB 3.0 HDD (NTFS)內,但set黎set去都唔得,反而如果以傳統方式冇問題,有冇師兄有相關經驗?Hyper Backup增量多版本方式係咪有某些限制,所以做唔到呢?

冇問題

冇問題
tommykwan222 發表於 2016-6-19 15:56

剛剛反覆試左好多次,同一set DS216+II接駁4TB WD Mybook,WD分別試過EXT4、FAT32、NTFS,以Hyper增量多版本方式備份某個有snapshot資料夾,只有EXT4成功,FAT32同NTFS完全失敗.... 如果師兄試過得,唔通我手上硬件唔夾?

剛剛反覆試左好多次,同一set DS216+II接駁4G WD Mybook,WD分別試過EXT4、FAT32、NTFS,以Hyper增量多版 ...
EOS5 發表於 2016-6-19 17:35

話咩問題?

話咩問題?
tommykwan222 發表於 2016-6-19 21:02

好似下面兩張圖咁,人手啟動備份後,從 "備份中... 備份系統設定中..." 大約三、四秒變成 "失敗,無法存取備份目的地",同一個WD Mybook試過FAT32、NTFS都一樣失敗情況,只有EXT4成功.... 我本來想用FAT32或NTFS做多版本備份,有乜事可以直插Win10電腦抄返出黎,唔使額外安裝軟件read EXT4 (而且未用過唔知效果穩唔穩定),而家惟有暫時用住EXT4,希望搵到問題可以轉返另外兩隻......

好似下面兩張圖咁,人手啟動備份後,從 "備份中... 備份系統設定中..." 大約三、四秒變成 "失敗,無法存取 ...
EOS5 發表於 2016-6-20 02:01

多版本好似係唔可以直接讀, 一定要係DSM入面讀先得
如果要係其他電腦直接讀就一定要用舊方法直接backup
唔得咪直接send ticker 去synology 問點解

多版本好似係唔可以直接讀, 一定要係DSM入面讀先得
如果要係其他電腦直接讀就一定要用舊方法直接bac ...
tommykwan222 發表於 2016-6-20 11:48

Synology出左Hyper backup explorer,可以Windows / Mac機讀取多版本備份,就算NAS硬件有事壞機都唔驚,所以我至比較偏向想做多版本備份...
https://www.synology.com/zh-tw/releaseNote/HyperBackupExplorer