[操作疑難] Synology RAID 問題

我用緊DS713+ , 初初冇set 到RAID, 2隻4TB RED 行2 個vol .
但想安全d.行multiple RAID1(全部1+1)  ,又想expand size.
我第時可能用到12TB ,想問下邊個方法最好?(prefer raid1,因為安全)

諗緊2個方法
1. 買DX513 , 但想問下可唔可以張DX513 既其中一隻HDD 同DS713+ 既其中一隻做RAID1 ?

2.買DS1815+ , 行4個RAID1 ?

個人覺得RAID1不比Raid5/6更安全……

1815+ 多數行哂八隻行RAID5或6(個人會搏行RAID5)……

via HKEPC Reader for Android

>> 1. 買DX513 , 但想問下可唔可以張DX513 既其中一隻HDD 同DS713+ 既其中一隻做RAID1 ?

可以.

>> 2.買DS1815+ , 行4個RAID1 ?

DS1815+ 買 4TB*4 行 RAID5, 重要嘅資料 backup 到 DS713+. 應該足夠.

回覆 3# pctine

THANKS ALL .

想問下如果買1815+ 可唔可以先買4隻行raid5 ,後其唔夠再買多1,2隻,再加番落去個RAID5 到?定係可以行 2組RAID5 (4+4)會好d?
同埋想問下volume 應該點set,  用哂同一個volume定係點?同一個RAID 一定係同一個vol?

我味用過RAID..所以唔清楚..

係咪太多HDD係同一個RAID5 ,有事果時,rebuild 會抄/ 好慢? 分開2組RAID5 會好d?

回覆  pctine

THANKS ALL .

想問下如果買1815+ 可唔可以先買4隻行raid5 ,後其唔夠再買多1,2隻,再加番落 ...
ch3mistry 發表於 2016-6-22 10:22

主要係越多HDD成組RAID就越易死
>6隻行RAID6好似穩陣D

用得1815+的話
我會咁.....
Disk 1-5(用貴碟) Raid 5 (16TB) Snapshot + Hyper Backup
Disk 6-8(用平碟) Raid 5 (8TB) Backup Vault
比較重要的Data就日日Hyper Backup去8TB

他日加隻DX513做Expension時, 就將Disk 3-8移去DX513, 之後1815+就加多3隻去expend個Raid-5(28TB可用)或者Raid-6(24TB可用)
印象中哩個range的機個Raid係唔可以cross expension的

--------------------------------------------------------
如果你行 4組Raid-1的話會面對幾個問題
1. 可能有D volume用到就來full, 但係另一個volume就好得閒, 到時你又要左搬右搬
2. 有Snapshot但係冇完整的Backup (可能你有但係未講), raid rebuild時死多隻就PK, 4TB x 4 rebuild都要起碼1.5日
3. 你冇得將4組Raid-1合埋做一組, 左搬右搬同推到從來冇分別

提多樣! Synology 個 SHR Raid 有限制 SHR-1(1碟容錯)冇得轉去SHR-2(2碟容錯)
但係Raid-5就可能轉為Raid-6, 所以第一次build個volume時諗清楚想行咩Raid, 同第時有冇機會加多隻容錯碟

回覆 6# wunit

用SHR 定係用 RAID5 好?

回覆  wunit

用SHR 定係用 RAID5 好?
ch3mistry 發表於 2016-6-22 14:56

SHR vs 傳統 Raid, 一講又世界戰ga la

姐係咁,
SHR的"好處"係在唔同Size的碟mix埋一齊時可以用得盡D位,
唔使好似傳統 Raid咁只睇最細果隻(不過你有幾可同一組Raid會有唔同size碟, 得你都唔想啦)

傳統Raid.....傳統lol, 行之有效.....出面就話易D做recovery咁lol.......
同埋Raid-5可以上Raid-6 (SHR冇得SHR-1上SHR-2)

SHR vs 傳統 Raid, 一講又世界戰ga la

姐係咁,
SHR的"好處"係在唔同Size的碟mix埋一齊時可以用得盡D位, ...
wunit 發表於 2016-6-22 15:11

哦.因為我諗住全部用哂4T , 咁我用RAID5算