公司備份問題

如果公司有70-80台 physical sevrer, 10台 VM..

1. 每天backup ITB data
2. 每次backup完再抄ITB去第二個Office, A office and B office 速度係1GB 專線

如果買Backup Exec 15 夠用嗎?

謝謝指教~

如果公司有70-80台 physical sevrer, 10台 VM..

2. 每次backup完再抄ITB去第二個O ...
ken123 發表於 2016-7-2 03:15

要做咁大量backup, 唔好咁快就諗住要用邊一隻backup軟件先, 應該要先考慮用咩野型式同方式去做backup, 其次先再考慮有咩野軟件可以符合要求

要做咁大量backup, 唔好咁快就諗住要用邊一隻backup軟件先, 應該要先考慮用咩野型式同方式去做backup, 其 ...
AC360 發表於 2016-7-2 07:18

請高手指點, 用咩野型較好? 因為我公司大部份都係file base backup.

咁多台server兼vm要backup,梗係搵vendor同你度個solution啦……

唔係咁天真真係討論區就問到答案下嘛……

via HKEPC Reader for Android

咁多台server兼vm要backup,梗係搵vendor同你度個solution啦……

唔係咁天真真係討論區就問到答案下嘛…… ...
tingcrab 發表於 2016-7-2 10:47

vendor 建議backupexec and netbackup  , 咁當然會考慮backupexec因為較便易~

因為epc有免费consultants services.重有機會揾到有料義工幫手。

因為epc有免费consultants services.重有機會揾到有料義工幫手。
skywolf08 發表於 2016-7-2 17:43

因為 IT = Google

香港就係咁
做IT仲慘過做掘路

回復 1 #ken123

有70~80台 server 都無一個IT人識?

vendor 建議backupexec and netbackup  , 咁當然會考慮backupexec因為較便易~
ken123 發表於 2016-7-2 11:53

既然vendor都係咁話,咁你上嚟問嚟做乜?你覺得上嚟呢度會有神奇方案嗎?定係你唔信個vendor?

正如樓上話齋,maint一個七八十部server都無一個正規IT,其實真係好大問題……

btw,呢個係nas區,唔係問backup軟件……

2. 每次backup完再抄ITB去第二個O ...
ken123 發表於 2016-7-2 03:15

同 vendor 討論吓

*可不可以安裝兩部 Synology NAS 喺 Office A 同哩 Office B.
*呢兩部 Synology NAS 行 btrfs.  每日自動 backup server data 去 NAS.
*兩部 NAS 行 snapshot & replication.