想問下C兄,屋企係固定ip,nas vpn 都要set ddns?

同埋router地址係192.168.11.1,nas 同vpn個  ip 點set?

同埋router地址係192.168.11.1,nas 同vpn個  ip 點set?
Atpl320 發表於 2016-7-4 17:34

DDNS 係關你個WAN IP 事, 你ROUTER 係咩INTERNAL IP冇所謂...

如果你用ROUTER 做VPN SERVER就唔洗SET PORT FORWARD, NAS 做CPN SERVER 就要SET PORT FORWARD

回覆 2# s20021139

咁nas 入面vpn ip 填乜,我nas 係192.168.11.2

回覆  s20021139

咁nas 入面vpn ip 填乜,我nas 係192.168.11.2
Atpl320 發表於 2016-7-4 19:10

我冇用NAS所以唔知佢地個SETTING PAGE係咩樣, 不過可能係:

1. DOMAIN NAME (IF ANY, 冇佢就用返個WAN IP)
2. PROTOCAL (e.g. PPTP)
3. 根據你選既PROTOCAL 而出現既SECURITY SETTINGS (CERT, ENCRYPTION METHOD, ETC.)
4. IP RANGE <--可能係你問既問題, 即係你想D人連左入黎之後係咩IP, 你呢個CASE, 最簡單係 192.168.11.200 - 192.168.11.2?? (視乎你部NAS 容許幾多個CONNECTION)

重申一次, 你必須將你部NAS EXPOSE 出街, 又或者SET PORT FORWARD 咁你NAS 個VPN SERVER先用得到

又冇其他C兄幫下我。。。thx

Atpl320 發表於 2016-7-4 17:34

DDNS 不用set,而nas最好就用指定ip,你既情況應該用192.168.11.x。 至於其它裝置ip,你可set可唔set,由router派ip就可以,派既要係192.168.11.x裡。
至於vpn IP,通常係10.0.x.x,其實用乜ip唔重要,重要係你授唔授權佢通你其它網絡,因為nas係同其它裝置同一子網絡,如你授權可以,即係佢會通埋其它子網絡裝置。如唔授權,佢只可以同nas溝通。

s記vpn已預設了ip,用返就可以,佢兩個vpn都一定可以存取其它子網絡,除咗openvpn要授權。

回覆 6# Y你特曲

Thx,咁我手机係唔係打返屋企個固定i P?

回覆  Y你特曲

Thx,咁我手机係唔係打返屋企個固定i P?
Atpl320 發表於 2016-7-7 14:30

係,而你個router要set port forward,將外來既訊號指去nas既ip
例子:外部ip:5000
5000代表port,任何經呢個port訊號就會指向nas192.168.11.x:5000
外部用乜port無所謂,但要話比router知你用邊個port收訊號,而指向nas既port無間nas廠都唔同,s記係用 5000。

回覆 8# Y你特曲

但如果我申請ddns 係唔係可以唔做呢個步驟?申請myqnapcloud?麻煩C兄,thx

回覆  Y你特曲

但如果我申請ddns 係唔係可以唔做呢個步驟?申請myqnapcloud?麻煩C兄,thx ...
Atpl320 發表於 2016-7-7 15:45

DDNS 只係將你個ip變為網址。而myqnapcloud我唔知佢係ddns 或係login連接,ddns就一定要set router,login連接類似teamviewer,因為一早係由nas 接駁咗去 q server,所以經q server 入nas當係回應,唔怕router擋住。

唔識set port forward可以set dmz ,即係任何port外來訊號都會指向你指定既ip。