點樣寄NAS返回台灣維修?

有一個5 bay NAS要寄回台灣維修, 但問過順豐話電子產品寄台灣如果價值超過HKD800就要報關同打稅, 又話要比埋正式發票做價格記錄, 仲話只會寄全新電子產品, 二手野唔比寄台灣, 又要填什麼公司統一編號, 總之就仲慘過查家宅同問佢借錢咁.

想請教下Ching, 通常要點樣寄NAS返台灣做維修?

咁麻煩 ??

話時話, 最好都係只買行貨, 無需處理寄來寄去, 仲要擔心運送其間可能發生不可預見的問題 ...

郵局包裏空郵。

統一係台灣人報税用,唔洗理

via HKEPC Reader for Android

去郵局寄啦, 上次我去順豐寄火牛去台灣都係咁, 跟住去郵局寄都係百幾

郵局包裏空郵。
lnchu 發表於 2016-7-9 09:50
去郵局寄啦, 上次我去順豐寄火牛去台灣都係咁, 跟住去郵局寄都係百幾
hkhappy945 發表於 2016-7-9 11:50

物品係咪照填電子產品?郵局本身可唔可以寄呢類產品?還是都係要偷雞?

物品係咪照填電子產品?郵局本身可唔可以寄呢類產品?還是都係要偷雞? ...
EOS5 發表於 2016-7-9 12:56

唔怕運費貴

可以用dhl/fedex.....

回覆 6# EOS5

唔駛偷雞, 我都係寫明係火牛, 同埋你應該貼埋RMA 張form 係盒面等個廠知道係乜野

PS. 間廠會運番俾你既運費係咪佢俾?

有一個5 bay NAS要寄回台灣維修, 但問過順豐話電子產品寄台灣如果價值超過HKD800就要報關同打稅, 又話要比 ...
wintelive 發表於 2016-7-9 05:33

邊支 5bay NAS? 幾重? 應該唔駛報關.

香港到台灣. 順豐 6kg 差唔多 200 蚊.

回覆 1# wintelive

我之前用順豐寄部TS-471返台灣整報關都唔使咁麻煩, 最緊要整完台灣果邊有人幫你收貨.