[教學] 請教NAS連線問題

現在我的連線方法如下

外部--->VPN (打DDNS...ROUTER內的DDNS..EG ASUS)連到我的ROUTER--->再打192.168.1.XXX連到我的NAS內提取FILE

現在想問有方便不打IP只打DDNS就可以搵到我NAS內的FILE?

1)想用ASUS DDNS 加PORT FORWARD 要點做?

2)NAS內再SET UP DDNS? (我SET UP左但就咁打DDNS都搵唔到FILE...要打IP

**試過用DMZ係WORK....但咁樣會連唔返我ASUS ROUTER內設定**

謝謝各位師兄

現在我的連線方法如下

外部--->VPN (打DDNS...ROUTER內的DDNS..EG ASUS)連到我的ROUTER--->再打192.168.1. ...
mattzxc 發表於 2016-7-12 10:32

ddns?我念你意思係外部網址吧?
任何外部訊號,經router再入子網絡,也要在router設定port forward.
port forward 意思係,經指定port入黎既訊號,將會傳送去指定的子網絡ip(nas)
唔做呢部份,router就會將訊號攔截,因為佢唔知送去邊。
dmz意思是,任何外部訊號(唔理乜port),將會傳送到你指定的子網絡ip(nas)。
其實你用得vpn,就應該用子網絡ip去用nas,如果你用外部網址(ddns),其實有點多餘。

ddns?我念你意思係外部網址吧?
任何外部訊號,經router再入子網絡,也要在router設定port forward. ...
Y你特曲 發表於 2016-7-12 10:56

明白,謝謝你意見

睇黎都係用返IP去搵我部NAS好了...

一係就打返nas個hostname去駁, 唔需要用wan ip

一係就打返nas個hostname去駁, 唔需要用wan ip
TeraBytes 發表於 2016-7-12 12:08

白痴問題..

hostname係邊到可以睇到?

白痴問題..

hostname係邊到可以睇到?
mattzxc 發表於 2016-7-12 17:55

Control Panel -> Network -> DSM Settings -> Domain