公司lan資料夾分享問題(2)

http://www.hkepc.com/forum/viewt ... p;extra=&page=2
上回問題

現在已用local acc暫時解決
但其他問題開始出現
又用返呢個例子
人:1,2,3,4,5,6,7
電腦:A,B,C,D,E,F,G,H,S
folder : Y,Z

家陣每個人都有機會要upload返野去電腦s
但要set permission某特定人,有機會要連用電腦s o既人都開唔到

最後又係咪要行返nas條路?

公司有file sharing重要咁多人去access,普通Win7/8可容許的concurrent session好快爆。建議真係唔好慳,花幾千買部x86 NAS好過…

via HKEPC Reader for Android

ya, 同意樓上講法. win7 Maximun connection 係20

File sharing 經驗上1個人開10幾條connection 係等閒事, 你呢個share 方法最後都幾大機會爆獲. 你個case 最好都係買套nas 行. 如果無budget, 又一定要行file sharing, 我寧願行free-nas/或起台linux-samba 做.

Reference: https://social.technet.microsoft ... m=w7itpronetworking

公司有file sharing重要咁多人去access,普通Win7/8可容許的concurrent session好快爆。建議真係唔好慳,花 ...
tingcrab 發表於 2016-7-13 12:46

樓主係第一集個陣話想俾全公司 User RDP 台 Server 行入邊某個 Windows Applications
今集好似無左呢個 requirements

樓主係第一集個陣話想俾全公司 User RDP 台 Server 行入邊某個 Windows Applications
今集好似無左呢個 re ...
觀星是答案 發表於 2016-7-13 13:42

紅字唔係好明
咁如果係買nas 有冇乜推介?
公司資料size唔大 3tb乜都夠

紅字唔係好明
咁如果係買nas 有冇乜推介?
公司資料size唔大 3tb乜都夠 ...
Fabregalok 發表於 2016-7-13 14:33

你次咁寫
再加上有會計software server
想係晒一部win7/8做晒

你唔一要所有 user 都 remote 架機去開個 "會計software" ?

NAS 你淨係用黎儲 Data 的話, 依家任何係街買到既 NAS 都應該應付到
如果你想穩陣少少 , Down time 少 d; 可以考慮 2 Bay 或以上既 model 行 Raid 1

記住要另外買多隻 USB HDD / NAS 將資料定期做 Backup

你次咁寫

你唔一要所有 user 都 remote 架機去開個 "會計software" ?

NAS 你淨係用黎儲 Data 的話, 依 ...
觀星是答案 發表於 2016-7-13 14:41

會計software可以ignore左佢

邊個牌子o既nas system係setting上面簡單d
你知啦,d大粒野o既電腦接受性比較低

會計software可以ignore左佢

邊個牌子o既nas system係setting上面簡單d
你知啦,d大粒野o既電腦接受性比 ...
Fabregalok 發表於 2016-7-13 15:08

每個人都要 upload 野去 "電腦s"
咁佢地 up 去 Folder Y 定 Folder Z? 其他位置?

你想佢地自己 upload 左既野自己都睇唔到?

最簡單咪 ftp

公司有高智,也有低能(近親)(老呆-死不學)。你唔識windows ad,  就用NAS。
先set group(admin, account, normal) policy.  再set user accounts,拉入group.
定是定後插隻U S B backup.
用最簡單方法對付麻烦人士。