[操作疑難] 有關起NAS ESXI 選用底板C2750D4I 問題

有幾個問題想同師兄們請教
是咁的,我想起個NAS,用ITX板C2750D4I,底係ESXI測試用
想問:
1. 我會用1個SSD放OS + 2個3.5HDD,有什麼ITX機箱好?大小是先決考慮
2. ESXI 6.0既DRIVER是不是有部分不相容?
3. 如果我2個3.5HDD行RAID 1,是不是能用ON BOARD的RAID?如果放RAID卡的話哪一張會推介一下?

謝謝!

有幾個問題想同師兄們請教
是咁的,我想起個NAS,用ITX板C2750D4I,底係ESXI測試用
想問:
1. 我會用1個SSD放OS ...
dora1234 發表於 2016-8-1 11:23

1. 你要唔要 hotswap 或 future expansion 先?
2. Onboard Intel i210 LAN 好似要做 d 野先用得,不過我未試唔知
3. 如果用外插 RAID card 咁呢塊板基本就冇存在意義

1. 你要唔要 hotswap 或 future expansion 先?
2. Onboard Intel i210 LAN 好似要做 d 野先用得,不過 ...
fakeman 發表於 2016-8-2 13:14

1.唔駛
2.我見有人話個CHIPSET係6.0唔SUPPORT所以擔心呢樣野
3.其實我考慮要RAID卡係因為ESXI唔SUPPORT SOFTWARE RAID...除非個底唔用ESXI><

之前用過esxi 6係c2750度,印象好似唔需要額外再加driver……不過我無用onboard raid,只係當係HBA咁行所以無相關經驗俾你……

via HKEPC Reader for Android

我用部WIN7機+VM12 PRO 起 EXSI,所以可以用底板個RAID,我都想知如果個底係EXSI,點可以用到底板個RAID

1.唔駛
2.我見有人話個CHIPSET係6.0唔SUPPORT所以擔心呢樣野
3.其實我考慮要RAID卡係因為ESXI唔SUPPORT ...
dora1234 發表於 2016-8-2 16:32

Intel chipset 大路野,佢最多係做人手 load driver,唔會 ESX support 唔到既。ESXi 唔 support software RAID 唔係問題喎,你個 guest OS support 都可以架嘛

多謝咁多位師兄先!

咁言下之意係咪要disable左個on board raid佢?定抑或照開住之後再係os上面config?
另外有無機箱推介推介

Thanks!!!!!!

via HKEPC Reader for Android

我用部WIN7機+VM12 PRO 起 EXSI,所以可以用底板個RAID,我都想知如果個底係EXSI,點可以用到底板個RAID ...
jeffywm 發表於 2016-8-3 01:44

ESXi本身已經唔快
你仲要響VMware Workstation入面行

Intel chipset 大路野,佢最多係做人手 load driver,唔會 ESX support 唔到既。ESXi 唔 support so ...
fakeman 發表於 2016-8-3 06:46

如果直接bare metal裝的話
的確冇得人手load driver
因為根本冇出, 何來人手load?
Intel onboard raid以server黎講唔係大路野, 係極之罕見
除非PCI-e passthrough成個raid controller俾guest OS, 唔係根本guest OS都用唔到