屋企部NAS 用左差唔多3-4年.....( 得128MB RAM )...是但行D SOFTWARE...都好易爆LOAD...

依家想換部NAS ....但問題黎啦...

NAS 最平都要1500 左右.....我諗緊....有冇可能砌部PC......代替NAS ?

但我比較擔心PC 用電問題......

P.S 我明白NAS 賣點係佢有WEB PANEL ....SOFTWARE...IOS APPS ETC ....但講真...我覺得可有可冇.....

$1500部nas你都覺得嫌貴,不如乜都唔好買……

via HKEPC Reader for Android

砌部PC最多平三幾百,但要自己整一大輪OS、software,而且正如你所講,用電量都係最大考慮因素,如果你7x24長開,之前所慳既錢,三兩年電費差價已經嘔突。

$1500部nas你都覺得嫌貴,不如乜都唔好買……

via HKEPC Reader for Android
tingcrab 發表於 2016-8-5 14:41

can't agree more

你要砌一台性能似樣既 PC, 唔會平過你買現成好多 (甚至會貴過)
你仲要自己搞個 OS, 又未必有人地咁好配套; 所以呢 1500 蚊我自己就覺得唔好節省啦

砌部PC最多平三幾百,但要自己整一大輪OS、software,而且正如你所講,用電量都係最大考慮因素,如果你7x24 ...
EOS5 發表於 2016-8-5 15:12

嗯....其實我會優先考慮係電費......可能個個人用"NAS" 都唔一樣既...

我自己真心鐘意用WINDOWS 多過 NAS ( NAS 正係FOR SAVE DATA....果D...)...WINDOWS 我貪佢你想用黎做咩就做咩...同埋...WINDOWS...只要火牛夠力推...+ 底板SUPPORT 度咁多個SATA.......你想插幾多個HDD 就插幾多個.....如果NAS...4個HDD 以上...開始超2千了.....

所以我覺得...每個人用法唔同......只可以話CASE BY CASE....

嗯....其實我會優先考慮係電費......可能個個人用"NAS" 都唔一樣既...

我自己真心鐘意用WINDOWS 多過 N ...
hkmix 發表於 2016-8-5 15:50

睇嚟, 你真係要一部電腦wor~ 咁你出錯版啦

睇嚟, 你真係要一部電腦wor~ 咁你出錯版啦
hkstanley 發表於 2016-8-5 16:50

SORRY...其實我都係15/16 .....不過上面D 巴打都話電係一個問題...我都係放棄住....到時先算...

SORRY...其實我都係15/16 .....不過上面D 巴打都話電係一個問題...我都係放棄住....到時先算... ...
hkmix 發表於 2016-8-5 16:56

用電量反而唔係大問題,如果你買intel u 既nas,你自己砌翻同一規格又點會用多咗電?而且現時n3160 cpu(s記既716+都係同款cpu) 用電量已可泊得住arm cpu。
反而係軟件,機箱大少 呢啲問題比較難搞。