[操作疑難] Synology RAID 5 Rebuild / Data Scrubbing問題

宜家個nas 行緊3隻2tb raid 5.
想問如果死左一隻既時候,個raid degrade 左。我做換碟之前係咪應該做一次data scrubbing 見到無問題先好換?
想問下其實平時做data scrubbing其實有咩作用呢?
做data scrubbing 既時候如果真係發現有error既話有應該點做呢?
thanks

另外想問下如果想加多隻碟做4-bay既話,你地通想會行raid 10定raid 6 呢?

宜家個nas 行緊3隻2tb raid 5.
想問如果死左一隻既時候,個raid degrade 左。我做換碟之前係咪應該做一次da ...
csunny95 發表於 2016-8-9 01:19

據呢度既CHING 所講,你應該做一次BACKUP 先,才再REBUILD。
至於你DEGRADE後做DATA SCRUBBING有無用,據S記網頁所講係"做唔到"。
而平時做DATA SCRUBBING,主要係防止HD 有暗病都唔知。

另外想問下如果想加多隻碟做4-bay既話,你地通想會行raid 10定raid 6 呢?
csunny95 發表於 2016-8-9 01:24

RAID 6,好處:4碟死任何兩碟都無事。
RAID10,壞處:4碟死任何兩碟有1/3機會死RAID。

據呢度既CHING 所講,你應該做一次BACKUP 先,才再REBUILD。
至於你DEGRADE後做DATA SCRUBBING有無 ...
Y你特曲 發表於 2016-8-9 01:25

明白,但係請問如果平時做data scrubbing 既時候如果發現有問題應該點樣解決呢?(換邊隻hdd?)

明白,但係請問如果平時做data scrubbing 既時候如果發現有問題應該點樣解決呢?(換邊隻hdd?) ...
csunny95 發表於 2016-8-9 01:32

自己看看吧~~

#Degrade左既disk array係做唔到Data Scrubbing架。

#如果你的資料係非常緊要既話,建議你backup好哂d野去先好換碟……

#如果平時做data scrubbing既時候如果發現有問題,多數都係換碟咯。
因為有做開既話,換碟果陣再出事的機會可以話係絕無僅有;無做開好大機會會係換碟時再發現有問題。

唔好理有冇RAID,一定要Backup
好重要,所以講3次

#Degrade左既disk array係做唔到Data Scrubbing架。

#如果你的資料係非常緊要既話,建議你backup好哂d ...
tingcrab 發表於 2016-8-9 10:16

明白, 我宜家3隻2tb 行緊raid 5, 如果想加多隻既話, 你地會建議轉raid 6 定係raid 10呢?
thanks

#如果你的資料係非常緊要既話,建議你backup好哂d ...
tingcrab 發表於 2016-8-9 10:16

明白, 我宜家3隻2tb 行緊raid 5, 如果想加多隻既話, 你地會建議轉raid 6 定係raid 10呢?
thanks

想問埋你地平時習慣幾耐會做一次data scrubbing 呢?