兩組raid 0 + 一隻usb , 甘樣可吾可靠?

兩組raid 0 + 一隻usb , 甘樣可吾可靠?

raid 0 wor.
死一隻全死. 可唔可靠你話呢CHING..
要可靠就唔會RAID0.
你有兩組即係有4 DISK 啦... 咁不如其他RAID...

raid 0 wor.
死一隻全死. 可唔可靠你話呢CHING..
要可靠就唔會RAID0.
你有兩組即係有4 DISK 啦... 咁不如 ...
CDman 發表於 2016-8-11 09:46

佢意思係 raid 0 做常用碟為加速, 之後再用另一HDD(或另一組raid) 做呢組raid 0 backup.

例如 3TB+3TB raid 0, 再用一隻6TB backup 佢, 只用3隻HDD, 死是但一隻3TB 就仲有一隻6TB資料, 死隻6TB 就仲有 raid 0 果組資料, 如死晒三隻咁唔好彩, 起乜raid 都無用.

我係一共五隻碟, 1, 2隻做RAID 0, 3, 4隻做RAID 0, 另外5係一隻大的容量既USB外置插電腦

不可靠

ZFS Raidz1 & Synology SHR raid5
行左好耐死過幾次HDD 換個HDD 都沒死過raid

ZFS Raidz1 & Synology SHR raid5
行左好耐死過幾次HDD 換個HDD 都沒死過raid
shal 發表於 2016-8-12 11:37

Synology SHR raid5 @shr 同 raid 5係兩樣野?

我係一共五隻碟, 1, 2隻做RAID 0, 3, 4隻做RAID 0, 另外5係一隻大的容量既USB外置插電腦 ...
doubleshot 發表於 2016-8-12 02:27

請問呢個組合用左幾耐?

thx!

請問呢個組合用左幾耐?

thx!
6seven 發表於 2016-8-12 14:47

SHR 行左三年幾 in home / ZFS Pools 行左6年幾 in DC

Synology SHR raid5 @shr 同 raid 5係兩樣野?
doubleshot 發表於 2016-8-12 13:34

SHR 系 DSM 自家SW raid 安全過就禁行SW raid