[操作疑難] (已解脫)有冇C兄玩過Cloud Station Client?有嘢唔明求討論/指引

請問有冇C兄試過用Cloud Station Client 喺site 2 用NAS B 去同步 site 1 NAS A 嘅嘢?
我唔知點解如果喺site 2 NAS B 揀site 1 NAS A 某個shared folder (e.g. folderT1) 內嘅sub-folder(子資料夾, e.g. folderT2A) 去做同步的話, 佢只係同我將folderT1嗰層嘅檔案做同步, 但folderT2A卻久久未有同步....
但如果我一開揀同步folderT1內所有folders, 完成後, 先取消選取folderT2B, folderT2C, etc.的話, 就算unlink咗再set過, 佢都識得同步返folderT2A內嘅檔案, 就好似要先觸發一次才能同步咁...
(btw, folderT1我係做緊time backup, 但好似唔係time backup緊嘅folder都有問題...)
求教

請問有冇C兄試過用Cloud Station Client 喺site 2 用NAS B 去同步 site 1 NAS A 嘅嘢?
我唔知點解如果喺si ...
lkl831 發表於 2016-8-10 18:43

你嘅 NAS DSM 版本?

你嘅 NAS DSM 版本?
pctine 發表於 2016-8-10 20:38

兩部NAS都係5.2

兩部NAS都係5.2
lkl831 發表於 2016-8-11 15:00

已經冇 DSM 5.2 機可以測試, 不如 upgrade to DSM 6 Cloud Station Serer  同埋 Cloud Station Share sync 到最新嘅版本再試吓.

已經冇 DSM 5.2 機可以測試, 不如 upgrade to DSM 6 Cloud Station Serer  同埋 Cloud Station Share syn ...
pctine 發表於 2016-8-11 18:12

因為其中一部(做client)係舊機, 5.2已經係最新了, 所以....

決定放棄玩cloud station.....
原因係我唔知原來會用多一倍以上嘅容量去做比對.......
見到容量不斷少, 嚇得我以為中咗D咩囉

回覆 6# lkl831

“用多一倍以上嘅容量去做比對”?
姐係點?

唔係傳送檔案前已經compare好架咩?