[操作疑難] Synology Surveillance Station 加入 IP Cam 問題

加入IP Cam時可否入external IP or hostname + port?

諗住將父母屋企嘅IP Cam駁去我屋企嘅NAS進行錄影控制...

THANKS!!!

加入IP Cam時可否入external IP or hostname + port?

諗住將父母屋企嘅IP Cam駁去我屋企嘅NAS進行錄影控制 ...
blaze 發表於 2016-8-13 14:34

網速如果不夠快, 錄影下來的影片 frame/s 不夠. 就沒有意義了.

諗住將父母屋企嘅IP Cam駁去我屋企嘅NAS進行錄影控制 ...
blaze 發表於 2016-8-13 14:34

我用Asustor試過冇問題,對方的網速為100M,相信Synology應該更加冇問題。

via HKEPC Reader for Android

我屋企人裝兩支IPCAM睇住屋企小朋友,經和記100M連接去我屋企DS213J實時錄影 (我用BB100),每日錄12小時,都好順冇任何大問題。

多謝各位ching, 大家都光纖100MB以上...  考慮緊 DCS-2630L...

多謝各位ching, 大家都光纖100MB以上...  考慮緊 DCS-2630L...
blaze 發表於 2016-8-14 22:41

師兄, 呢個 100M 光纖 upload 同埋 download 都係 100Mbps?  睇來 HK 嘅寬頻比台灣進步.

師兄, 呢個 100M 光纖 upload 同埋 download 都係 100Mbps?  睇來 HK 嘅寬頻比台灣進步. ...
pctine 發表於 2016-8-18 18:59

因為光纖,上下載基本上對稱。再者,香港ISP一般有八成,否則可以叫師父上check吓...

師兄, 呢個 100M 光纖 upload 同埋 download 都係 100Mbps?  睇來 HK 嘅寬頻比台灣進步. ...

香港幾間光纖服務商都是上, 下載同速的. 並不像其它地區有上載限速. 如下載100Mbps, 但上載是20Mbps.

因為光纖,上下載基本上對稱。再者,香港ISP一般有八成,否則可以叫師父上check吓... ...
blaze 發表於 2016-8-18 23:31

喺台灣大部份 user 光纖寬頻都係非對稱嘅.

除了部份村郊或離島,香港內聯網速是非常快的,主因是住屋比較密集,寬頻建設成本比較平。各網絡商主要分別在於出海的網速。