[操作疑難] 有少少吾明 RAID 5, 小白, 勿拍

請教WD MY BOOK 6T/8T係綠盤定藍盤?

咩心態去組RAID 5? 另外好多人話R5吾好? 但其實玩得R5, 多多少少都會再整多一份BACKUP .... 甘硬碟既野, 用耐左會抄好正常...

請教WD MY BOOK 6T/8T係綠盤定藍盤?

咩心態去組RAID 5? 另外好多人話R5吾好? 但其實玩得R5, 多多少少都會 ...
doubleshot 發表於 2016-8-14 19:01

Data Redundancy 同 Backup 係兩個唔同 concept.

"多多少少都會再整多一份BACKUP..."..你以為啦...

無HA需求唔好行RAID 5,個volume太巨型,你要Backup都可頭痛。

無HA需求唔好行RAID 5,個volume太巨型,你要Backup都可頭痛。
lordvalkyrie 發表於 2016-8-15 15:41

分幾隻external hdd backup有幾難?

分幾隻external hdd backup有幾難?
markus2014 發表於 2016-8-15 20:26

某些 Folder 唔夠抄, 某 d 又有多, 點人手分呢點就夠煩了.
再 Sync 時你又點辦呢 ?
若有方法, 我都想學下野~

分幾隻HDD唔係唔得,首先間屋要夠大,有個合適嘅位擺HDD(e.g.冇動物搞到,冇小朋友搞到,唔會有濕氣等等),再跟住就好似樓上師兄咁講backup 嘅management,好好地冇事就好,有事restore番落去果陣就大單了

如果係緊要野, 有3份COPY好正常, 甘斷估你吾會3份都出事卦?

而家入門4bay都唔洗2000蚊....
Data真係重要,又想簡單
買多隻NAS咪得囉

而家入門4bay都唔洗2000蚊....
Data真係重要,又想簡單
買多隻NAS咪得囉
wa124 發表於 2016-8-17 01:01

答非所問