[操作疑難] DS412 如果將現有硬碟無痛搬去 DS916+ ?

我知道呢個問題在討論區問過好多次,我亦搜唔到有關討論(唔好打臉)

公司有部用幾4-5年的 DS412 ,而最近公司有慾想升級至 DS916+。

有2個方案:
1. 買新機+新硬碟當然無問題
2. 老闆癡起條根想將舊 DS412 全部硬碟全數搬去916+ ,我應該點做?

感謝。

後話:
我覺得應該整個 Q&A 置頂,方便有問題既人方便查找

我知道呢個問題在討論區問過好多次,我亦搜唔到有關討論(唔好打臉)

公司有部用幾4-5年的 DS412 , ...
dan_dan 發表於 2016-8-23 13:25

DS916+ 有 support snapshot, 建議買 new HDD, 新建 volume, 將所有嘅 data sync/backup to DS916+

感謝樓上2位師兄

DS916+ 有 support snapshot, 建議買 new HDD, 新建 volume, 將所有嘅 data sync/backup to DS916+ ...
pctine 發表於 2016-8-23 14:57

snapshot 功能支援 Mac 嗎? 因為公司有 windows 和 mac 機共用

snapshot 功能支援 Mac 嗎? 因為公司有 windows 和 mac 機共用
dan_dan 發表於 2016-8-23 15:43

個snapshot應該是NAS本身既snapshot, 不過snapshot PC/MAC個image, 你估用VM咩

dan_dan 發表於 2016-8-23 15:43

Snapshot係將NAS內某個folder做定期快照,你如果有Windows同Mac機一齊用,又想幫電腦內某個重要folder做snapshot,可以NAS裝Cloud station server,電腦裝Cloud station backup或Cloud station drive,就可以設定電腦某folder即時同步去NAS,而NAS又將內部同步folder做定期快照,咁就可以有效禦防勒索病毒,我公司部DS216+II都係咁做,辦公時間同三部電腦重要folder做即時同步,每隔四小時做一次snapshot,當初都係針對勒索病毒而setup...

Snapshot係將NAS內某個folder做定期快照,你如果有Windows同Mac機一齊用,又想幫電腦內某個重要folder做sn ...
EOS5 發表於 2016-8-23 22:58

其實有無類此功能,以往我做文件給客是檔案名會加 xxxx.rev01 xxxx.rev02。
個folder 會日積月累會有好多個檔案版本。
...etc

如果用 Cloud station 可否自動每做完一個版本 Save 一次, 之後要改文件從最新個文件上改,再 Save 另一個檔案

而個名件文不變, 或 click 入個文件名會有好多個版本給我選.

如果用 Cloud station 可否自動每做完一個版本 Save 一次, 之後要改文件從最新個文件上改,再 Save 另一個檔案
而個名件文不變, 或 click 入個文件名會有好多個版本給我選.
dan_dan 發表於 2016-8-24 10:37

Cloud Station 可以做到, 不過你嘅 case 就唔好咁樣做. 就好似同一份報價單, 每一次變價最好自己 keep 唔同嘅版本. 而且 Cloud Station 有最高嘅版本數限制.