[操作疑難] QNAP係咪型號唔轉個函每年轉一次?

事關小弟本身有隻ds214j,開兩3個app就100%cpu,chromecast睇1080mkv都疾,想買多部睇片。

睇qnap都幾多功能,又ktv,又出hdmi,但有幾個問題想問問
1)qnap幾時會出過批新既?想買部ts451,但原來2014年已經出左,心諗冇理由買舊款貨架係咪先,跟手又見到依度有今年師兄入手,究竟qnap係咪會升級個spec但唔轉型號?
2)想行raid1安全d,預兩隻3tb,係咪其實買2bay夠,一話買定4bay好,驚3tb唔夠用
3)chromecast播片其實係用緊nas既computation power定chromecast本身?如是前者ts253a夠唔夠力
4)451同453係咪得個樣,lcd mon同內置外置牛既分別,其他一樣?
5)點解ts253a仲貴過ts451?好亂呀

thank you

回覆 1# ctk9723h

253A是4核u,451是2核,253A有得唱k,雙hdmi,功能多D,如你買水453A只是3100,好x平,抵玩,我買了幾日,冇后悔,日日玩!買了4只4T,其中2只行raid1,另兩只純放戲及卡通,甜片,不重要,所以了獨立用,一個字,爽!^ω^

回覆  ctk9723h

253A是4核u,451是2核,253A有得唱k,雙hdmi,功能多D,如你買水453A只是3100,好x平 ...
roychow1420 發表於 2016-8-25 11:31

有冇裝win7?係咪真係廢到1080p flv都睇唔到?

另問係咪全部qnap都有wake on lan同埋播唔到ac3音頻?

回覆 3# ctk9723h

未識玩VM( ´▽` )

回覆  ctk9723h

253A是4核u,451是2核,253A有得唱k,雙hdmi,功能多D,如你買水453A只是3100,好x平 ...
roychow1420 發表於 2016-8-25 11:31

453a水

453a水
Y你特曲 發表於 2016-8-25 12:43

行貨過左保養有冇得比錢叫代理整?

QNAP好似就出TS451A 好似係第一部有USB連接電腦既NAS

有冇裝win7?係咪真係廢到1080p flv都睇唔到?
ctk9723h 發表於 2016-8-25 11:47

低級CPU NAS玩VM windows 只係比你用黎"文書", 係真係文書, 唔好諗住睇片同執相.

PS: 高級NAS 用i3 以上 CPU + display 咭就唔知了!

低級CPU NAS玩VM windows 只係比你用黎"文書", 係真係文書, 唔好諗住睇片同執相.

PS: 高級NAS 用i3 以 ...
6seven 發表於 2016-8-25 14:49

咁我買普通ts451唔好?除左vm都冇需要用到四核?