想問GEN 8 AHCI 轉 RAID MODE

想問有冇人試過由AHCI 轉 RAID MODE會唔會無晒4隻DISK 既DATA? 我想將兩隻DISK 做RAID0

唔會,除非你將D HDD起成一個RAID

唔會,除非你將D HDD起成一個RAID
s84292 發表於 2016-9-10 15:35

有2x ssd,2x hdd.. hdd backup 野...ssd 轉raid0...

有2x ssd,2x hdd.. hdd backup 野...ssd 轉raid0...
諸葛亮 發表於 2016-9-10 16:57

你起RAID 0果陣唔插D HDD就一定唔會錯,咁就轉RAID MODE唔會影響任何HDD內容

你起RAID 0果陣唔插D HDD就一定唔會錯,咁就轉RAID MODE唔會影響任何HDD內容
s84292 發表於 2016-9-10 18:21

轉左RAID 0後快左。唔知加個SATA 2既SSD 係埋RAID 0度會唔會快D呢?

轉左RAID 0後快左。唔知加個SATA 2既SSD 係埋RAID 0度會唔會快D呢?
諸葛亮 發表於 2016-9-11 08:12

速度會受限於最慢既drive, 即係HDD

KinChungE 發表於 2016-9-11 22:21

搭單問一問, VM放在SSD,速度會有多大分別。

搭單問一問, VM放在SSD,速度會有多大分別。
z1022 發表於 2016-9-12 12:42

超超超超大分別

KinChungE 發表於 2016-9-11 22:21

咁只好等佢有下一代既microserver...sata2 真係唔多掂

咁只好等佢有下一代既microserver...sata2 真係唔多掂
諸葛亮 發表於 2016-9-12 20:59

C-Hing Gen8 用AHCI 行乜野 OS ?