[操作疑難] 4 bay NAS 的RAID選擇

用緊4bay nas的師兄們,你地係用咩raid, 定係玩standalone,可以分享下嗎?我打算玩raid5,重要野再用ext hdd backup。

raid5,重要野再backup

用緊4bay nas的師兄們,你地係用咩raid, 定係玩standalone,可以分享下嗎?我打算玩raid5,重要野再用ext hdd  ...
星河明空 發表於 2016-9-14 18:10

如果係第一次用NAS or 第一次用qnap, 最好先用一隻多餘HDD 起機試下先, 試下setup, 試下還原, 試下移除移植HDD.......之後閣下應該會知自己要點setup 了.

不嬲買4bay就係用蒞RAID5入門,拎蒞做RAID1或者standalone簡直係浪費……

raid1, 用緊3部4bay nas全部都係行兩組raid1
愈簡單愈唔洗煩
有咩事都可以逐隻埋單計數

453A 諗住行 4Tb x 2 (Raid 1), 之後逐隻加行單條獨立, 用 dmm 兄一樣 - "有咩事都可以逐隻埋單計"

不過有個問題, 有朋友講 : 唔行 Raid 果d hdd 可能用唔到 plug & play, 如果要駁去 windows, 要 internal 駁先得 <<<< 有冇 ching 可以解下畫, 聽完唔明講乜

453A 諗住行 4Tb x 2 (Raid 1), 之後逐隻加行單條獨立, 用 dmm 兄一樣 - "有咩事都可以逐隻埋單計"

不過有 ...
elvinlws 發表於 2016-9-16 19:33

本人就正是453a 無行 raid, 4 隻獨立用,唔清楚閣下所講 plug & play 係乜?

我都係用DS411+II無行 raid, 4 隻獨立用,如果用RAID 5 冇 hot spare去用會好危架.

Red        : 5400rpm, 64mb cache (圖片中轉速應該打錯)
Red Pro : 7200rpm, 128mb cache
Gold      : 7200rpm, 128mb cache
三者用落分別大唔大?諗住買落 453A