[操作疑難] NAS求推薦

小弟用緊S記既214play,近排發現性能比較慢,同RAM佔用率比較高,所以想買多部做Backup。
係網上留意過呢兩隻好似唔錯,一隻2Bay一隻4Bay,價錢可以接受,又可以加RAM到8GB
1. [USB3.0] QNAP TS-251A DualCore N3060 2GB 2-Bay NAS
2. QNAP, TS-451, DualCore Celeron 2.41GHz, 1GB RAM(Max:8GB), 4-Bay NAS w/oHDD

除左上面個兩部之外,有冇其它咩好建議?主要用黎Backup返S記D資料同做雲端及VPN,娛樂性質可有可無,因為好少睇戲

預算$4000內,仲有冇其它好既推薦下??唔該

回覆 1# lokkeung

U-NAS

回覆  lokkeung

U-NAS
raywan 發表於 2016-9-17 12:03

主要想要D大行貨,唔洗自己砌,自己砌好煩,維護同安全都幾大問題

回覆 3# lokkeung

only Q/S/A choice

回覆  lokkeung

only Q/S/A choice
raywan 發表於 2016-9-17 12:40

有冇咩型號推薦下

玩左251A 幾日, seagate 3tb 7200rpm x2, 加單條4GB,   performance唔算好表青.    長開都幾熱下.

virtual個part,  有都當佢無,    你個case真係純backup部
214 play的話.   真係唔好晒錢換.

用得著個HDMI, Audio in/out,   Dual Lan,  
snapshort(要4gb ram先用得),又唔怕晒時間,   可以一戰.

利申,  用開32gb ram disk + ssd 玩vmware full clone and linked clone.

小弟用緊S記既214play,近排發現性能比較慢,同RAM佔用率比較高,所以想買多部做Backup。
係網上留意過呢兩 ...
lokkeung 發表於 2016-9-17 10:44

用左兩星期 TS-453a, 加到8GB ram, 正常NAS share files / 手機 apps playback video / 自己sync files 做backup.....(零VM).

CPU 使用率都幾高, ram 好少過一半.

如要效能,閣下可能都要注意埋CPU.

本人下次換機或升級或擴展會考慮 ARM CPU NAS.

TS-531P, TS-831X, TS-1635

閣下都可研究埋呢3隻.

用左兩星期 TS-453a, 加到8GB ram, 正常NAS share files / 手機 apps playback video / 自己sync files ...
6seven 發表於 2016-9-17 13:35

5Bay都可以考慮下,但8同16就講真堅後公司先有機會用,普通家用未需要去到咁既級數

玩左251A 幾日, seagate 3tb 7200rpm x2, 加單條4GB,   performance唔算好表青.    長開都幾熱下.

virtua ...
dds 發表於 2016-9-17 12:51

如果我買部2Bay既話應該會Backup先開,如果係4Bay既話可能會調轉,將214p轉做Backup
另外呢部家用娛樂都好似唔錯
QNAP TS-253A-4G QuadCore N3150 1.6GHz 4GB 2-Bay NAS

建議去英國森林睇下部 TS-453A-4G  連運費番到黎都唔洗4千  不過水貨有咩事要自己寄去台灣整