[操作疑難] Qnap NAS 應用, 電腦軟件及 Android app 推介

經過眾 Ching 既荼毒及幫忙, 終於入手 Qnap 453A, 請問有咩 software / app 必裝? 暫時乜都無, 淨係裝左個 OceanKTV, 但屋企得部舊電視, 唔識用~

見到 Google Play 有一大堆 apps, Qfile, Qphoto, Qmanager, Qmusic, Qget, Qnotes, Qvideo, 係咪真係個個都咁有用? 大家係咪都會裝晒呢?

另外, 想問下以下情況, 應該裝咩合適:

1. 以往未有 NAS 時, 係電腦做完野或手機影相拍片後, 都會定期(大概一星期一次)插部外置硬碟抄一份落去做 backup; 但有個問題, 由於每個 folder 都有機會做過野, 所以每次都要全部抄一次過 ext. hdd, 廢時失事之餘仲好傷 hdd; 唔知有冇 d software 可以解決呢個問題? 例如 NAS 當 detect 到預先 assign 好 folders 既內容有改動, 會自動 update

2. 承上面問題, 如果預先 assigned folders 內之檔案被錯手 delete / 修改, 點可以回/修復返個檔案? 例如 NAS 會自動保留被取代之檔案, 方便日後拎得返 (Original, backup1, backup2, ....)

3. 睇返上年既 Ching 講 Qnap 既 Download Station 好唔掂, BT 超慢等問題, E+ 係咪仲係咁廢? 大家係咪都係用 Transmission? 除左 BT 外, 我好多時都會用 d capture streaming Video (即係類似只供 online 睇, 唔被下載果 d movie) 既 software, 例如 VSO Downloader; 係呢個情況, 又可以點善用部 NAS 幫手?

4. 假如我本人係街, 屋企人想用電視睇 NAS 入面既戲, 有冇可能我可以幫到佢開?

回覆 1# elvinlws

1,2 用Qsync
3. 要用PT建議用返Transmission,因為大部分PT網唔接受Download Station個Core;唔玩BT直接用返Download Station就得
4. 教佢用KODI好過啦....

經過眾 Ching 既荼毒及幫忙, 終於入手 Qnap 453A, 請問有咩 software / app 必裝? 暫時乜都無, 淨係裝左個  ...
elvinlws 發表於 2016-9-17 21:53

3. Use Happy Get?
4. Use Linux Station instead of HD Station, u can then remote control Linux Station via Control Panel

我係 DataVol1 開左 d Folders, 請問之後可以點改名? 唔見佢有得 Rename

回覆 4# elvinlws

冇得直接Rename
1. Control Panel -> Shared Folder
2. Remove左果個Folder,但唔好tick remove data
3. 重新create folder,打你要果個名,再手動指Path,去返之前果個folder

回覆  elvinlws

1,2 用Qsync
3. 要用PT建議用返Transmission,因為大部分PT網唔接受Download Station個Co ...
wa124 發表於 2016-9-18 00:57

3. 請問 transmission 點用, 係咪開緊 download station 就唔用得?

4. 教佢用KODI好過啦....  <<<< 如果教唔識, 係咪無其他替代方案?

4. 假如凡我本人係街, 屋企人想睇 NAS 入面既戲, 有冇可能我可以幫到佢開?

我唔知你屋企人會用咩黎睇NAS入面既野....手機?電腦定電視....

其實如果係電腦盲最容易....MAP返個NETWORK DRIVER教佢點入去禁2下就我啦...

如果你話要連返去幫佢開....應該係電腦吧...咁你可以用TW裝個HOST版本....

有事就LOGIN入去

回覆 7# 口o口

如果 nas 駁左 hdmi 落電視, 佢開電視就有得睇呢?

3. 請問 transmission 點用, 係咪開緊 download station 就唔用得?

4. 教佢用KODI好過啦....   ...
elvinlws 發表於 2016-9-24 21:20

求解決辦法, 見網上好多人開 Transmission 都有呢個問題, 其他 ching 只係叫 Reboot~