裝左 NAS, IPcam 睇唔到野

以往都存在的問題, 就是每當停電後, Asus RT-N56U Router 就會更新 Wan  IP, 由於一直搞唔掂 port forwarding, 唯有 IPcam 一直就用這個 IP, 每停一次, 我手機就改一次

直到尋日裝埋個 453A 後, e+ 連 IPcam 都睇唔到

冇SET DDNS?

除DDNS外,有冇設定static LAN IP俾IP cam同NAS?會唔會每次reset router後,派左唔同既LAN IP俾佢地?

以往都存在的問題, 就是每當停電後, Asus RT-N56U Router 就會更新 Wan  IP, 由於一直搞唔掂 port forwardi ...
elvinlws 發表於 2016-9-18 06:05 PM

用PXXW?
HKBB好似係不變既浮動WAN IP

冇SET DDNS?
口o口 發表於 2016-9-18 19:10

有, 用 chrome 睇到, 但手機要開 wifi 先睇到, 上 4G 睇唔到

覺得係 portforwarding 問題

用PXXW?
HKBB好似係不變既浮動WAN IP
TH30 發表於 2016-9-18 22:14

PCCW

剛發現係網址欄輸入 Wansview 既 DDSN, 會去左 NAS 登入畫面

剛發現係網址欄輸入 Wansview 既 DDSN, 會去左 NAS 登入畫面
elvinlws 發表於 2016-9-18 11:00 PM

搞搞router D port forward rules 啦

以往都存在的問題, 就是每當停電後, Asus RT-N56U Router 就會更新 Wan  IP, 由於一直搞唔掂 port forwardi ...
elvinlws 發表於 2016-9-18 18:05

每次停電, 更新左個IP好正常..
你set左 DDNS , 係唔係出街用返你個DDNS入唔到, 用IP先入到?
如果你話用wifi入到... 你係屋企wifi入到係正常, 用左4G 要經左出街入唔到就係有野未set好
同埋你用左個DDSN 佢都係load返你網頁吧? 咁個NAS食左同一個port, 咁你去唔到個IP cam度
比佢食左都正常
你試下可唔可以個cam 或者 個NAS 轉用其他port, e.g. 8080

你用咩去睇ipcam?電腦打網址?
網址係http://xxx.xxx.xxx.xxx/
而唔係http://xxx.xxx.xxx.xxx:xxxx/

正路估係撞port,一係ipcam同nas都upnp左同一個port