[教學] 初哥想買nas

請問nas 是否插入router ,就可以用pc 或macbook pro 去acess nas 入面d file?

大約3T 有無好介紹?

THANKS!

大約係師兄你所講咁,不如你講清楚打算咩用途?係公司定家用?budget預幾多?等大家有更多資料可以俾意見你。

大約係師兄你所講咁,不如你講清楚打算咩用途?係公司定家用?budget預幾多?等大家有更多資料可以俾意見你 ...
EOS5 發表於 2016-9-26 21:53

我係屋企用,屋企有一部PC 同一部macbook pro

我想起個nas 入面放mp3 和相,咁無論我用pc 又好,用macbook pro 又好,都可以access 入去NAS 入面的mp3 和相

budget $1.5k, 我諗3T 應該都okay

我想起個nas 入面放mp3 和相,咁無論我用pc 又好,用macb ...
ronan 發表於 2016-9-26 23:14

咁你可能買隻 WD 3TB , 一千蚊有找

我想起個nas 入面放mp3 和相,咁無論我用pc 又好,用macb ...
ronan 發表於 2016-9-26 23:14

咁簡單要求,買部WD My cloud 3TB夠啦。
http://www.price.com.hk/product.php?p=164460

咁簡單要求,買部WD My cloud 3TB夠啦。
EOS5 發表於 2016-9-27 02:45

唔該師兄

請問是否只要把WD my cloud 3TB 插入router 的port, 比電就okay?

咁就可以好似公司的電腦咁,起我的電腦見到my cloud 3T 3TB? 而唔需要用任何software 去access nas 入面d files?

請問是否只要把WD my cloud 3TB 插入router 的port, 比電就okay? Yes

If you wanted more functions, S/Q brand is always better.

其實我買nas 諗住好似公司電腦果d network drive

即可以直接起network drive 度開file, edit, 然後直接save 起network drive 度

但wd my cloud 好似做唔到,要用software download 個file 去local drive, edit 完再upload 上cloud, 好唔方便

WD My Cloud都有最基本既斜斜\\nas\share既……

回覆 4# 觀星是答案

無錯