[操作疑難] 請問QNAP既NAS 支唔支援DTS架?

小弟想買隻NAS, 因為知到S記個VIDEO STATION唔SUPPORT DTS, 但係我又想用chromecast 睇NAS入面既戲, 所以想問下, 而家Q記official 支唔支援DTS架 (唔係要裝番D舊PATCH個種)

官方唔支援, 但坊間有支持DTS/AC3的codec pack. 你係依個版10頁內的post, 應該找到.

如果你係用x86 cpu個D qnap nas. 個codec pack version 係4.2.7D

小弟想買隻NAS, 因為知到S記個VIDEO STATION唔SUPPORT DTS, 但係我又想用chromecast 睇NAS入面既戲, 所以想 ...
devgela 發表於 2016-9-28 13:35

如果你是用chromecast的話,你應該問:
s 或 q 的video station,那個比較好呢?
如果用網芳,兩者分別不大。
如果是hdmi直出,s做唔到你要求。

build HTPC ...

官方唔支援, 但坊間有支持DTS/AC3的codec pack. 你係依個版10頁內的post, 應該找到.

如果你係用x86 cpu個D ...
MirageKnight 發表於 2016-9-28 14:05

CHING 唔該哂, 因為想知道官方支唔支援所以先求問, 謝謝

如果你是用chromecast的話,你應該問:
s 或 q 的video station,那個比較好呢?
如果用網芳,兩者 ...
Y你特曲 發表於 2016-9-28 14:38

即係Q記個Video station officially 可以播到DTS 既movie?

回覆 4# fatdog

咁一隻NAS細D又多APP支援始終方便D既

即係Q記個Video station officially 可以播到DTS 既movie?
devgela 發表於 2016-9-28 14:57

s好似幾年前開始唔支援,而q好似係近排開始唔支援。
不過雙方都有由第三方流出的解決辨法。

因為你係用chromecast播,如果你用網芳+mx player就分別不大。如果用video station播,兩品牌的vs聽聞都幾大分別。

s好似幾年前開始唔支援,而q好似係近排開始唔支援。
不過雙方都有由第三方流出的解決辨法。

因為你 ...
Y你特曲 發表於 2016-9-28 15:15

點樣大分別, 我知S記會無聲, Q記會點?

回覆  fatdog

咁一隻NAS細D又多APP支援始終方便D既
devgela 發表於 2016-9-28 14:59

例:dell optiplex 790 SFF

1)size 細過大部份 nas (29.0 x 9.3 x 31.2 cm)
2)二手價 i5 2400 4c4t 連正版 windows 7 pro 只係 $1600
3)cpu 嬴晒所有家用 nas
4) 加張 PCIe sound 咭乜都播到
5) 加張 PCIe vga 咭乜都睇到玩到
6)windows app 多過 nas app 多多聲(睇戲有自動搵字幕)
7)有得打埋機,冇得輸

唔同目的,就用唔同 solution
而唔係乜都話買 nas ...