[操作疑難] QNAP 251C 我想駁一個裸族5Bay去USB3.0咁樣佢會格式化成?

屋企太多零碎硬碟,而且先前貪平,買咗好幾個NAS,而家佔空間太多,管理又亂,又插滿電源
1. Raid 5 (1TB x 4 )
2. WD Mybook Lan (3 x 3TB)
3. 1384b(1TB x 1 )x 2
4. Sylog (1TB x 1) BT
5. QNAP 251c Raid 1 (1TB x 2)
6. Macbook 2009 (2.5" 2TB x 2 ) BT + Mov

而家資料放到亂哂,都唔記得邊部有啲咩

我而家想咁123都唔留,4照舊,5就+隻5bay獨立開關Century
先搵隻6TB,張1,3裡面啲資料,過哂落去
咁就有8個1TB HDD空咗出來
之後張5個1TB放入Century
跟手張WD拆散佢,要佢隻3TB

呢個方案,想問下有冇咩嘢要改改佢?
但我想知,如果插去TS-251c會格成Ext4 , EXfat ?

換2隻6T唔會好D咩

買隻 Century 5bay 嚟放5隻 1TB 先得 5TB 容量。唔係化,真係錢多。之後咪又係散修修。

回覆 1# 風十三

我同你差唔多,3,4,6tb都有,又買左隻2bay qnap nas 251a,
其實d data又係散修修.

最後分類:-
A    B       C        D
4tb  4tb   3tb    6tb
3tb  3tb   3tb

A=B=C=D

隻nas, 入面有2隻舊500hd,  唔會係主力backup,  set好就由得佢死埋一邊,自生自滅.

qnap個file system,  抽隻hdd係ubuntu 點試都唔可以read/write,qnap 有事上嚟,可以係災難性.
但synology,  可以係ubuntu  read/write,   起碼有個逃生門,可以係pc到救data.
(只試過simple volume,即non-raid)

瓜過幾次raid, rebuild出嚟好多file唔用得.
唔見得raid可以幫得幾多.   最後決定所有backup係ntfs,
有起事上嚟, ABCD是但一對HDD即刻用得.

舊公司個design team試過做booth artwork,  無backup,  死external hdd.
成套artwork, 無咗9成,   比人救data,  3皮幾,
救返出嚟d 大tiff,  psd,  ai,   交去output個陣先知好多file
過唔到部rip.    結局係所有file, 要50小時內, 由頭做一次.

換2隻6T唔會好D咩
jeffywm 發表於 5/10/2016 19:45

呢個有想過,而家6+6 唔 Raid
$2000  同 接近$4000
仲未想通

買隻 Century 5bay 嚟放5隻 1TB 先得 5TB 容量。唔係化,真係錢多。之後咪又係散修修。 ...
GbE 發表於 5/10/2016 20:20

我諗住拆散三部 WD My Clone
有3TB x 3用
3+3+3+1+1

屋企太多零碎硬碟,而且先前貪平,買咗好幾個NAS,而家佔空間太多,管理又亂,又插滿電源
1. Raid 5 (1TB x ...
風十三 發表於 2016-10-5 18:42

樓主你先計計你緦供有幾多Data要整理先
分好重要, 重要, 同不重要, 先可以design個方案.

樓主你先計計你緦供有幾多Data要整理先
分好重要, 重要, 同不重要, 先可以design個方案. ...
炎冬 發表於 7/10/2016 21:03

重要的大約4TB,不重要的都是影片,大約10TB。

3tb以下轉做backup
唔夠backup碟就買東芝3tb
死雞全轉做backup

nas轉用東芝6tb
raid1就溝隻東芝企業版
唔夠用就直上8tb red

2tb以下掉哂佢費時哂位及死碟救data
1.5tb可以直接扑爛佢

回覆 3# GbE

反正1tb唔值錢
我會選擇直接掉哂埋1tb
費時哂位, 用耐左都唔知幾時死

現在hdd出到10TB
8tb $又算公道(除開每tb)
家用nas根本就唔應該放4tb以下hdd
(我估好多人已經將4tb退役做backup)
盡量簡化少啲電級費時長開著火

利申:
我個外國朋友5~6年前用哂d~z:插外置hdd 365X24 BT
用層架放hdd成埋線
次次搵hdd搵線都成粒鐘非常痛苦
成間房長期用兩個風扇吹HDD都好似火爐咁熱

果幾年直係非常痛苦
hdd容量無突破
泰國水災
3tb都要1600蚊
3tb等上4tb等左兩年幾時間

總之今時今日1tb舊hdd無存在價值, 掉左佢啦