新版NAS反而有差啲嘅硬件?

本來諗住買Buffalo LinkStation 410D (http://tw.buffalo-asia.com/forho ... le_drive/ls410d-ap/),
但反現原來今年出左新版LinkStation 510D (http://tw.buffalo-asia.com/forho ... le_drive/ls510d-tw/),
所以就諗住睇下邊度有得賣。
不過,我睇睇下佢啲資料,發現410D原來係1.2GHz+512RAM,
但510D竟然得1.0GHz+256RAM!!
想問下各位師兄,點解會咁嘅?
NAS唔係應該愈高GHz、愈高RAM就愈好嫁咩?
點解Buffalo會聲稱新版510D個速度係快過舊版410D 32% 嘅?

我都想知, 而我係睇中 2 bay

本來諗住買Buffalo LinkStation 410D (),
但反現原來今年出左新版LinkStation 510D (),
所以就諗住睇下 ...
mu3ic 發表於 2016-10-14 03:07

可能佢淨係計讀寫速度?

知道新舊CPU有幾多核?
唔係一定大0.2GHz就快D
利申:我無查過
不過RAM少左係無咁理想

回覆 1# mu3ic

I've the LS410D 3TB

The cpu performance of both models could be pretty close.  However, 512MB is absolutely better than 256MB ram.

I would believe 510D is a cut-down (cut-cost) version of 410D.

可能佢淨係計讀寫速度?
kofz 發表於 2016-10-14 07:33

知道新舊CPU有幾多核?
唔係一定大0.2GHz就快D
利申:我無查過
不過RAM少左係無咁理想 ...
kchouse 發表於 2016-10-14 09:16

回覆 1# mu3ic

read / write performance of LS410D 3TB

2件產品比較表
可以參考一下
真係好似510D 比較弱
連AD都唔支援

但410果粒ARMADA 370係單核, 假如多工處理做得唔好, 可能效能上低係正常
不過RAM少左就真係cost-down啦

510D 唔知佢個 usb3 快唔快呢?

我都見到一個係dual core,一個係dual issue,
但由512變做得返256真係唔知講乜.....
明明今時今日RAM嘅cost應該比以前更低,竟然會下降......
其實512同256 RAM係NAS黎講會有咩分別?

另外想問一下各位,知唔知邊度有得買510D?好似周圍都搵唔到......
同埋,其實active directory係咩黎?