[操作疑難] S記HDD全同size 的話 SHR 有乜優缺點?

我而家有 5x4TB 既SHR volume.
初時又有2T 又有3T 所以就貪左個SHR.
而家升btrfs要砍掉重練.. 應該用返SHR定係用傳統RAID5 呢 (不用討論RAID6 / SHR2)
反正都係全4T, 但唔排除會一步步換8T.. 個volume會grow, 但只可以放多一隻HDD..
用返SHR可以將來換8T唔駛又砍過, 但SHR比起RAID5有冇缺點?

我會選擇RAID5,死咗機要搬去Linux救data都簡單容易啲

我會選擇RAID5,死咗機要搬去Linux救data都簡單容易啲
ckshum 發表於 2016-11-2 16:53

救法有乜唔同? 唔係都係要跟s記procedure?
定係用任何一個software RAID 5都可以掛起佢?

ckshum 發表於 2016-11-2 16:53

唔關事,你係SHR定RAID5,都要係LINUX上做一樣步驟先讀到,官方有教點係 Ubuntu 掛RAID 同SHR
個人都係選返SHR ,超過7隻HDD就選SHR2
https://www.synology.com/zh-tw/k ... kStation_using_a_PC

SHR的介紹,可以自己諗下用唔用,個人幾部大NAS用左5-6年SHR都係咁用
https://www.synology.com/zh-tw/k ... ogy_Hybrid_RAID_SHR

SHR方便你加HDD,同換大SIZE HDD,速度又唔見有咩差別,點解唔用原廠個SHR

唔關事,你係SHR定RAID5,都要係LINUX上做一樣步驟先讀到,官方有教點係 Ubuntu 掛RAID 同SHR
個人都係選返S ...
s84292 發表於 2016-11-2 18:33

其實用SHR係貪expand.. 不過5.2 upgrade去 6 要轉新file system要砍晒十幾T有啲唔開心啫.
即係SHR都唔係萬能.  (Technically 我當然明白)

其實用SHR係貪expand.. 不過5.2 upgrade去 6 要轉新file system要砍晒十幾T有啲唔開心啫.
即係SHR都唔 ...
mcdull 發表於 2016-11-2 19:35

BTFS沒辦法,始終係完全唔同的檔案系統,十年轉一次,算啦