[測試] 又買過WD My cloud 3TB (第二代)

純分享
好多人問買personal cloud 買segrate 好家wd my cloud

兩年前見$999即刻入左隻my cloud 玩
見人地開箱入面係WD NAS RED 3TB
好似幾抵玩
但點知好慢 又要downgrade又要停services
點知冇耐就有神人可以改做omv同不能說
刷左不能說就勁穩定

點知最近又想買隻hd 3tb
諗住買toshiba 3tb 個陣 (最平最抵玩黎backup la)
見到my cloud 原來已經出左gen2
仲要趺穿900蚊
嘩 買隻red 3tb nas 版都成8xx啦 (雖然有3年保)
上網做左功課發現原來

gen2 vs Gen1
Marvell armada 370 (2core, 800MHz) vs Mindspeed Comcerto C2000 (2 core, 650MHz)
512 MB Ram vs 256 MB Ram

gen2 仲係512mb ram (多一倍)
仲有新版係完全唔同firmware
包裝盒細左 (新版)

最重要係又可以刷omv 不能說最新版
又可以兩年後又買隻黎玩
超抵玩 買隻s記ds 115 都成千1蚊 不如買呢隻
(最重要係d hardware 又一樣 你懂的)

比多50蚊有個盒有cpu ram lan port 仲有得刷機 你仲想點
圖後上

推post,好吸引

純分享
好多人問買personal cloud 買segrate 好家wd my cloud

兩年前見$999即刻入左隻my cloud 玩
見人 ...
chung922 發表於 2016-11-4 22:41

早幾日入左隻唔洗940
不能說好似有d bugs
有人改到直接係app到裝到plex

呢隻有RSYC SERVER 未?

請問幾錢? 在那一間買?

回覆 3# kung92

咁我又真係未知 到依家都冇乜野
不過gen2 係改左可以用插件
所以更值得買

via HKEPC Ionic Reader v1.4.2 - iPhone

呢隻有RSYC SERVER 未?
goldfish 發表於 2016-11-5 09:55

好似有了
你google 下

via HKEPC Ionic Reader v1.4.2 - iPhone

請問幾錢? 在那一間買?
bcdf 發表於 2016-11-5 10:16

自行查price 啦

好似有了
你google 下

chung922 發表於 2016-11-5 11:47

之前第一代, 要自己行PUTTY 入去改野先做到, 一UPDATE 又要再做過

早幾日入左隻唔洗940
不能說好似有d bugs
有人改到直接係app到裝到plex
kung92 發表於 2016-11-5 09:40

我第一代個部穩定到不得了
連開兩個月都冇問題
係冇得用usb 同ram 比較少
Bt 唔可以太勁 咪死機
仲可以換硬碟

依家gen 2 唔使拆機可以restore 原裝firmware .仲可以點玩都有保用