新手發問~ S記 進入降級模式?

我用DS216+II, 部nsa 有dodo 聲, 收到通知係....... 請問係咩意思?

儲存空間 1 (SHR, btrfs) 已進入降級模式。(總硬碟數:2,可用硬碟數:1) 請確認原因,並採取相關措施改善。

堪用!?
先關左DODO聲先

可能壞HDD或者壞NAS
如果有多餘HDD
就唔好熄機
先backup左先
然後有新HDD就換走隻有問題的硬碟(唔好換錯)

堪用!?
先關左DODO聲先

可能壞HDD或者壞NAS
如果有多餘HDD
就唔好熄機
先backup左先
f
然後有新HDD就換走隻 ...
dmm.co.jp 發表於 2016-11-14 22:17

發現有一個hdd load 唔到, 叫我換hdd, 但我部nas 同hdd, 買左唔夠三個月, 咁快壞?

發現有一個hdd load 唔到, 叫我換hdd, 但我部nas 同hdd, 買左唔夠三個月, 咁快壞? ...
kenneth_choi 發表於 2016-11-14 22:34

HDD 死,只可以講你唔好彩,快d login 入去睇佢alarm 出嘜。

via HKEPC Reader for Android

HDD 死,只可以講你唔好彩,快d login 入去睇佢alarm 出嘜。

via HKEPC Reader for Android ...
mcgate 發表於 2016-11-14 22:52

死HDD, WD RED 4T, 估唔到咁快死。

未必死hdd
可能nas死 / hdd假死
總之有事唔好即刻關機,
因為有時會開唔番部機 / 另一隻hdd死埋

用得nas行raid就要隨時預兩隻hdd自門口
一隻隨時用來rebuild, 另一隻用來backup
無得慳

未必死hdd
可能nas死 / hdd假死
總之有事唔好即刻關機,
因為有時會開唔番部機 / 另一隻hdd死埋

用得nas行 ...
dmm.co.jp 發表於 2016-11-14 23:31
我重新啟動左NAS , NAS 冇事, 都係話死HDD, 叫我換HDD, 但我而家只得一隻, 冇得換, 得保養先有得換, 好彩我每日都有外置HDD 做BACKUP,

請問新HDD點樣加返落NAS 系統度? 之前我冇新HDD 時按左修覆, 而家加左新HDD但就冇左修覆呢個選項, 咁我可以點樣SET 返?

修復中......., 希望順利.

修復中......., 希望順利.
kenneth_choi 發表於 2016-11-22 22:00

師兄終於買左新HDD換落去?本身係咪行緊raid1?