[操作疑難] Drobo B810i 想入呢部嚟玩,想問點恴見。

Easy to use iSCSI SAN with Data – Aware Tiering
我認識佢,都係從佢可以自由地加容量開始,佢可以在online的情況下換HDD。
我見到個價我接受到,而且中央田好似有現貨,唔洗等運到。
對於未來5年,可以有需要地去增大容量,佢睇落似乎比起Q記S記,可以行遠啲。
我貪佢增容量的方式,比另兩個大牌子容易。
不過睇到iscsi san咁專業咁,會唔會係設定上好麻煩。
另一點係佢有3個Lan Port,有兩個做傳存,一個用嚟管理,想知佢的速度取決甚麼?
因為另外兩大牌字,就明列明硬件。
返而呢部Drobo B810i好似無提到硬件係咩?

請大家比啲意見

回覆 1# 風十三

佢做到既野,S/Q都做倒
但S/Q做倒既野,佢未必做得晒
睇價錢啦ching...

剪片業務用可能都OK,但一般用家的話呢個牌子就太過overpriced……

正如樓上話齋……expansion加碟嘅嘢S/Q記都做到……

via HKEPC Reader for Android

回覆  風十三

佢做到既野,S/Q都做倒
但S/Q做倒既野,佢未必做得晒
睇價錢啦ching... ...
wa124 發表於 18/11/2016 02:33

原來兩個牌子都可以
咁即係我可以先放2隻6tb再放2隻3tb行住先
之後再慢慢加 ?

原來兩個牌子都可以
之後再慢慢加 ?

風 ...
風十三 發表於 2016-11-18 09:40

用緊Q記453a, 玩過iSCSI server, 佢setup 唔難, windows mount iSCSI drive 就deep 少少技藝.

因本人無"Link Aggregate" router (or switcher), 所以都係 gigabit lan 速度, 同時又因mount 左iSCSI driver, 部Q-NAS 係唔識sleep (可能本人未識set問題).

唔洗插滿HDD bay, 可以預留日後擴, 或再加USB擴展機.

*如MAC 機用, 最好最快係用thunderbolt NAS + SSD 做iSCSI drive.

回覆 4# 風十三

可以用Synology Hybrid RAID (SHR)
    https://www.synology.com/zh-tw/k ... ogy_Hybrid_RAID_SHR

用緊Q記453a, 玩過iSCSI server, 佢setup 唔難, windows mount iSCSI drive 就deep 少少技藝.

因本人無 ...
6seven 發表於 18/11/2016 10:01

Thunderbolt 4 x SSD 我行緊,係好正好快,不過你會用嚟做咩?
我就當佢係暫存資料,始終已現時SSD的價格,我都只接受到512

回覆  風十三

可以用Synology Hybrid RAID (SHR)
klmok 發表於 18/11/2016 10:12

佢呢個技術,係可以3,3,6,6,8咁加上去?

Thunderbolt 4 x SSD 我行緊,係好正好快,不過你會用嚟做咩?
我就當佢係暫存資料,始終已現時SSD的價格 ...
風十三 發表於 2016-11-18 10:34

如果只為store files, SMB 都夠做.

用iSCSI mount driver 可以install program or game,  因只得gigabit lan速, 只玩過錄影電視去iSCSI drive, 又因為server 唔識sleep, 所以都無再玩iSCSI.

個人覺得iSCSI 要好多方面配合先可發揮作用.

原來兩個牌子都可以
之後再慢慢加 ?

風 ...
風十三 發表於 2016-11-18 09:40

唔係無限加
例如你買左DS71x系列, 本身係2 bay NAS
咁你可以買DX513呢個expansion bay黎將佢由2 bay變7 bay

但係如果你買左DS21x/DS41x, 插滿哂機上面既bay就係咁先