[操作疑難] DS414值得升級到DS916+嗎?

想請教一下,如DS414值得升級到DS916+嗎?我主要都係用DS Photo,Webstation,BT,Videostation.唔該哂.

我平時開BT果時粒CPU就會去到咁.

想請教一下,如DS414值得升級到DS916+嗎?我主要都係用DS Photo,Webstation,BT,Videostation.唔該哂. ...
wilsonchung616 發表於 2016-12-12 11:23

如果夠用就唔使升級.  不過 ds916+ 快過 ds414 好多.

如果夠用就唔使升級.  不過 ds916+ 快過 ds414 好多.
pctine 發表於 2016-12-12 11:38

我一開BT粒CPU就會去到>75%,正常嗎?

睇你夠唔夠用, 會唔會同時multitasking 做其他野,
916+的確快好多, BT時佔用resources 好少,

睇你夠唔夠用, 會唔會同時multitasking 做其他野,
...
nathan85 發表於 2016-12-12 13:28

唔該哂師兄,咁我應該要換,因為我有個Web Host左係自己部機,又成日BT野同睇片,依家見成日都過>50%,一開BT就>70%,所以都唔敢再裝咩Anti-Virus同其他野,驚一行就粒U頂唔順.

Nathan 85 ching 的ds916 可能是8GB RAM 版本, 請留意

...
nathan85 發表於 2016-12-12 13:28

無錯, 我部係8GB 版
同時multitasking多樣野, 暫時最多試過用到1.6GB RAM左右

同時multitasking多樣野, 暫時最多試過用到1.6GB RAM左右
nathan85 發表於 2016-12-12 13:47

啲RAM咁平,到時唔夠用先換應該無問題瓜...

正所謂bay bay皆辛苦,俾多舊鐵但同bay數就咪換啦……

BT食你個cpu唔算多啦……我部低階115j行親BT都食cpu到頂都未怨過……

via HKEPC Reader for Android

nathan85 發表於 2016-12-12 13:47

same observation here