[操作疑難] Synology 413j 做email server

小弟公司有部413j做file sharing同backup,因為公司原用開的email provider公司突然結業,公司所有email無晒,老細有朋友說我公司得10個人,部413j應該夠用,自己開條fix ip line,自己管理會好很多,但我又唔識,公司內只有我識少少電腦,上synology官網又無教最新的mail server點set,有無ching幫到我?

回覆 1# indigo1997

邊間provider突然收皮?

唔想煩,都係比錢google賺.

回覆 2# tingcrab
Ching 三年前我自成公司,現在執了,之前聽各位ching說無搞email server,現在岀返來打工,案件重演,今次真係要搞個email server係公司

回覆  tingcrab
Ching 三年前我自成公司,現在執了,之前聽各位ching說無搞email server,現在岀返來打工 ...
indigo1997 發表於 2016-12-18 12:01

問題係"以前"同現在好唔同, 你買套360已經有晒email server服務同時有套office用, (gmail 亦可), 開部NAS 黎代收發加backup email 就夠.唔洗自己做host.

大如某國際公司都慢慢行呢套, 新成立細公司玩返轉頭?

我老闆心態係data放係自己公司最安全

idiotic move to consumer grade NAS's email server

indigo1997 發表於 2016-12-18 18:15

放係公司是最安全, 不過你自己起email server便要諗埋backup隻email server, 如果死機, down time可以有多少, 另外條BBS又要行dual wan, 因為條BBS有問題=收唔到email, 又係要backup, 另外除了用NAS的email server apps, 遲下公司大唔夠用時, 如果要轉用server行email server, 到時做唔做到migration又是另一個問題, 所以搞咁多野, 不如找間有信譽既host算~

indigo1997 發表於 2016-12-18 18:15

你買部平平地NAS 玩下代收發email, 例q記QmailAgent, or S記MailPlus.

有朋友用213j 當 file server,dns 加 email server, 不過公司只有兩個人,mail 本身也不重, 其實都叫可行。不過工作上的確多了對 spam 的 handle. 但他正因工作對大陸,太多大陸 domain 比人當 spam, 不自己 host 反而變成收唔到信......
Anyway 413j 但要對付10人,我想是要看有多少信同要不要好快,低用量是 ok 但要有人日日handle 一點人手工作,高就點都自己用上老pc 起比較實際同快。