[操作疑難] 新買nas harddisk setting 問題 (qnap)

我買左個2TB hdd, 但可用得700GB, 我想問應該點set
please help

我買左個2TB hdd, 但可用得700GB, 我想問應該點set
please help
dhjgjg 發表於 2016-12-19 12:03

https://www.qnap.com/zh-hk/tutor ... =showone&cid=91

去呢到研究"擴充儲存池".

閣下呢個format 無問題, 2GB HDD 裡面先開700GB 用, 到差唔多盡之時, 可以向未用之空間拿取來"擴充".

即係用幾多開幾多.

回覆 2# 6seven

Qnap 個os 擴充容量有問題...我之前照進教學做都失敗...要 del 晒重新做過

好,即係用爆左700gb會再開?
到時唔得再問大家, thanks

via HKEPC Reader for Android

回覆  6seven

Qnap 個os 擴充容量有問題...我之前照進教學做都失敗...要 del 晒重新做過 ...
farm113 發表於 2016-12-19 14:32

非QNAP 個OS 有問題, 而係NAS o既HDD 處理同一般電腦唔同, 好多新玩NAS 都中召, 包括在下, 所以新玩NAS 之朋友最好先用一隻HDD 開黎試清楚運作, 玩返一頭半個月, 先正式規劃部NAS 點Setup, 日後唔洗後悔, 或又從新起個.

好,即係用爆左700gb會再開?
到時唔得再問大家, thanks

via HKEPC Reader for Android ...
dhjgjg 發表於 2016-12-19 15:14

唔係,應該係揀返DataVol1 >右上角 [管理] > [擴充磁碟區]>  set 返你想要既空間 >下一步
就會擴大

順手一問,我有2個4TB HDD,岩岩開機set 好行raid 1, 揀左scan bad sector
有無人知大約要scan 幾耐?
load 左4~5個鐘都係得27%

load 左4~5個鐘都係得27%

=(4~5個鐘) X (1/27%)
=大約要16.8~18.5個鐘 (left)

=(4~5個鐘) X (1/27%)
=大約要16.8~18.5個鐘 (left)
vialli 發表於 2016-12-19 16:14

真係等到花兒也謝了

唔係,應該係揀返DataVol1 >右上角 [管理] > [擴充磁碟區]>  set 返你想要既空間 >下一步
就會擴大 ...
goofy08 發表於 2016-12-19 15:19

成功!

Thanks~!