[操作疑難] TS-453A 用virtual switch 連接Router問題

我將453A port 1設定為上行線路,2,3設為下行線路
Port 1 接街網
Port 2 接電腦
Port 3 接Router (接到Lan port位)

電腦可以正常上網
但Router 拎唔到ip,係唔係我設定有問題?
應該點設定先岩?

謝謝

我將453A port 1設定為上行線路,2,3設為下行線路
Port 1 接街網
Port 2 接電腦
Port 3 接Router (接到Lan p ...
goofy08 發表於 2016-12-20 20:58

router lan port 係分出去, 試下插wan.

但最好係街線先入router wan 再分比NAS.

router lan port 係分出去, 試下插wan.

但最好係街線先入router wan 再分比NAS.
6seven 發表於 2016-12-20 21:10

因為我部router 只支援100mb, 過data 太慢,得10MB
所以我想主網絡入NAS ,NAS直接連接電腦(1G速度不受router影響),另外NAS連接返Router

街網>router>nas port1 >nas port2 to pc

街網>router>nas port1 >nas port2 to pc
金比 發表於 2016-12-20 21:28

咁樣pc 同NAS 速度就會得返100mb,因為router 只有100mb

咁樣pc 同NAS 速度就會得返100mb,因為router 只有100mb
goofy08 發表於 2016-12-20 21:30

呢個setting pc連去nas 都唔經router
又點會去番100mb
除非PC係得100或者線問題

又點會去番100mb
除非PC係得100或者線問題 ...
金比 發表於 2016-12-20 21:32

睇錯左....sorry
等我試下先
唔該

又點會去番100mb
除非PC係得100或者線問題 ...
金比 發表於 2016-12-20 21:32

由router去NAS port 1已經得返100mb
NAS port 2去PC最多唔係都係得返100mb咩?

回覆 6# 金比

成功左,thanks

回覆 8# pineapple2006

唔係,NAS port 2 > PC 就會有 1G
當然上網速度都只會係得100mb
因為我只係用bb100,所以無影響

溫馨提示,NAS直接出街係危險的事,建議買個新ROUTER,呢啲錢唔慳得……

via HKEPC Reader for Android