[操作疑難] Drobo 用了約兩星期,硬碟計算容量有啲問題,想請教下。

螢幕快照 2016-12-31 下午1.11.27.png

螢幕快照 2016-12-31 下午1.10.19.png

螢幕快照 2016-12-31 下午1.10.52.png

佢要抽起一啲容量去做保護,我係明白。
Reserved for Expansion (呢個係用嚟做咩?)
如果我6TB x 4 + 8TB x 1 就會出咗Reserved for Expansion : 1.8TB

Last 2TB (1.8TB) no protection, so can't use and in reserved state.
If later change to 8TB or large then it can use.

Reserved for Expansion (呢個係用嚟做咩?)
即係現時用唔倒的容量,等日後換哂其他4隻做8T先用倒

6TB x 4 做基準?

螢幕快照 2016-12-31 下午1.10.52.png

咁我明白了
我而家係6TB x 4 + 3TB x 1
如果我日後要再提升容量,我就要一口氣換入8TB x 2先可以 Reserved for Expansion : 0

我而家係6TB x 4 + 3TB x 1
如果你之後行 6TB x5 or 6TB x3+8TBx2 , reserved space 都會係 0.

Drobo 係未用zfs, 實際 Read / Write 速度有幾快?

Drobo 係未用zfs, 實際 Read / Write 速度有幾快?
rhino 發表於 31/12/2016 18:48

Zfs 唔識
佢行thunderbolt 2
速度我無測,不過我第二波放入10TB 影片
由TS251a 去 macpro<tb>drobo
佢用咗2分鐘計算好需要時間,就立即寫入,我同家人同時各自睇緊兩條1080片。
都無咩影響
當然我唔可能成日咁大量過機
其實講快我唔覺
但流????就似內置hdd果種感覺
不過我鐘意佢rebuild時可同時讀寫
對於我呢啲唔舍得一炮上8TB x 5的人
就真係夠彈性
我一開始
6,6,1,1,1
跟手過咗3tb片落,我就改成6,6,3,1,1
慢慢加容量上去
呢兩星期我增咗容量3次,rebuild咗4次(因為其中一隻隻死咗),但都照常讀寫

rhino 發表於 2016-12-31 18:48

Drobo 唔糸用ZFS, 佢糸用BeyondRAID技術。個 Volume 可以糸NTFS or HFS+。Drobo 賣㸃糸簡單易用,但相對彈較低。

當然我唔可能成日咁大量過機
其實講快我唔覺
但流????就似內置hdd果種感覺
風十三 發表於 2016-12-31 19:11

我估師兄應該用 Drobo 5D,覺得慢,應該糸果3隻 1TB 舊 HD 糸樽頸。我自己用緊一隻 Drobo Gen 3, 3Tx4, (T記 7200rpm果一款), I/O 糸合理。

你個 Case, 若想加快 I/O, 一糸加隻 32G mSSD做 Cache; 一糸盡快換左果 3 隻1TB, 相信都會有幫助。