[操作疑難] 家用NAS唔需要長行, 熄機或由佢待機好 ?

主要担心會否影响到HDD耐用性, 家用NAS乜野使用方式對HDD最好.
因為不同於專業及業務用7X24是理所當然的.

有時hard disk 長開冇事, 反而又開又關先易有問題

你需要的,其實是外置硬盤...

家用NAS最緊要係有個好嘅地方安置佢,通爽少塵低濕度擺佢先至極其重要……

係咪長開其實無影響耐用性……

via HKEPC Reader for Android

家用NAS最緊要係有個好嘅地方安置佢,通爽少塵低濕度擺佢先至極其重要……

...
tingcrab 發表於 2017-1-11 16:41

塵.... 好奇怪, 諗住擺到差不多天花咁高應該無乜, 點知都係好勁
唯有安慰自已擺 desktop 或地下只會更差

有時hard disk 長開冇事, 反而又開又關先易有問題
孔明仔 發表於 2017-1-11 16:37

又開又關講緊係十個以上小時間隙應該不算頻密.

你需要的,其實是外置硬盤...
billyck2 發表於 2017-1-11 16:40

NAS備份無須搬來搬去再加上買外置櫃桶, 最重要一樣巳經買咗NAS再討論
番之前要點做巳經冇實用性.

...
tingcrab 發表於 2017-1-11 16:41

即係唔會有確定性答案以支持任何使用方式,
一於........

HDD長行易死定開吓熄吓易死?我話睇彩數多D囉。
我NAS長行兩隻,1隻3年死,1隻4年死。
黑起上黎,無論點行,未夠一年就死

主要担心會否影响到HDD耐用性, 家用NAS乜野使用方式對HDD最好.
因為不同於專業及業務用7X24是理所當然的. ...
Trimformguy 發表於 2017-1-11 16:20

你都講出了唔需要長行, 唔用時熄左佢咪已經係你個答案
樓上講得無錯, 外置硬碟已經夠你用, 因為nas本身設計就係長開
但也不代表你唔可以買部nas當外置硬碟用時開唔用時關

nas和外置硬碟最大分別係前者相對上電路設計較複雜和涉及較多軟件, 都會令出錯和壞機的機會增加
以你的用途應該用不著這些, 即是間接以風險增加換取用不到的功能
到時硬碟可能無事, 但enclosure 壞, 結果都係唔耐用