一心想整VPN 應該買NAS定換Router 好?

諗緊買 NAS,好似有更多功能,但我主要想用VPN係鬼國上網,應該點好呢?

睇緊Synology d router 都好似有VPN server可以set openvpn/l2tp,定係正正經經買個NAS好呢?

求大家指教。

諗緊買 NAS,好似有更多功能,但我主要想用VPN係鬼國上網,應該點好呢?

睇緊Synology d router 都好似有V ...
cskahk 發表於 2017-1-15 20:37

Rpi 3 la xd
最平方案

Rpi 3 la xd
最平方案
shal 發表於 2017-1-15 22:35

認真,有諗過,不過睇完都唔明。。

用緊Syno router, 其 VPN Plus 有 L2TP/IPsec, 可用 Iphone connect.

用緊Syno router, 其 VPN Plus 有 L2TP/IPsec, 可用 Iphone connect.
6seven 發表於 2017-1-15 23:59

咁正,穩唔穩定?我以前用buffalto PPTP有時會斷線。
我就係Apple 停左PPTP 搞到我手提同macbook 都連唔到VPN好頭痕。

咁正,穩唔穩定?我以前用buffalto PPTP有時會斷線。
我就係Apple 停左PPTP 搞到我手提同macbook 都連唔到 ...
cskahk 發表於 2017-1-15 22:32

無試過長時間連,(一小時以下), 亦無試過強國連回家中, 只係每次用iphone 連街外wifi 都經VPN ,  試過一次用公司MAC 連VPN (finder mount)再send 5GB files 返屋企無問題,無斷線.

回覆 5# cskahk
如果你屋企條線本身穩定既就無問題   我自己試過10小時都無斷

因為不知Ching budget有幾多, 如果真係想達到你的要求, 可考慮Draytek; 因為上面政策隨時變, 好多PPTP已經失效, Draytek support sslvpn,

私家OpenVPN 都比大陸firewall 擋左,佢係connect 到,但load 空氣。

via HKEPC Reader for Android

我用asus router 開openvpn server 比android 手機同 windows notebook 用