[操作疑難] Synology DS216+II Photo station 相片位置問題

早幾日終於下定決心買Synology DS216+II 黎去做下cloud backup 同埋方便串流睇下相同戲!!
但就遇到一個設定問題, 因為得2 bays位置所限我就唔用raid, 直接將兩隻HDD set 做basic!
系統顯示有兩個HDD, 分別係Volume 1 and Volume 2, 但問題就黎啦!!
系統預設/photo, /video等路徑都係指向左Volume 1, 而我想將相片存放係Volume 2, 試過開個新share folder係 volume 2 同索引/photo 指向volume 2 但都係失敗! 用windows 版photo station uploader都只係得/photo一個路徑選擇, 但最後都只可以upload去volume 1!!
係我唔識設定 or 根本無得改? 請問有無師兄知道正確設定方法?
感謝

早幾日終於下定決心買Synology DS216+II 黎去做下cloud backup 同埋方便串流睇下相同戲!!
但就遇到一個設定 ...
lung11223 發表於 2017-1-17 21:25

photo station 的相片只能放在 photo 共用資料夾下. (或是個人的 home  目錄下)

喺控制台>共用資料夾,將photo改去volume 2就得喇。

喺控制台>共用資料夾,將photo改去volume 2就得喇。
sampan7 發表於 2017-1-18 00:01

真係得wor~ Thanks ching!!
呢個設定我之前都試過, 可能我之前個drive無野係裡面呱~
依家我將/photo 改去volume 2, system 就自動將我係volume 1 所有相轉晒去volume2~!

另外想問多一個問題, 我有d相用PC經photo station uploader up上NAS, 但發現唔係全部相都up到, up完只係得個吉ge folder~ 裡面d相都只係普通jpg檔, 但直接拉入去NAS度又無問題wor!!
係bugs黎定係有特別原因?

真係得wor~ Thanks ching!!
呢個設定我之前都試過, 可能我之前個drive無野係裡面呱~
依家我將/photo 改去 ...
lung11223 發表於 2017-1-20 12:35

用PC經photo station uploader up上NAS  <-- upload 完有時要 refresh 一下先顯示出黎

回覆 4# lung11223
師兄,我答你唔倒,因我冇用電腦photo station uploader ,我用213+,都係就咁掉晒入去等佢自己轉,唔使煩,係慢少少啫,唔使咁繁複,最緊要方便嘛!

4XXXX 張相轉好耐。

最後為免有相過唔曬, 我都係掉曬入Nas等佢慢慢轉~
Thanks 各位ching 解答^^

最後為免有相過唔曬, 我都係掉曬入Nas等佢慢慢轉~
Thanks 各位ching 解答^^
lung11223 發表於 2017-1-24 13:29

你部機係intel cpu,比枱機唔會慢好多,應該可以一日內轉好。