個NAS 剛剛死了一隻HD

如上, 兩隻3TB ,行raid 1 , 剛剛壞了隻WD , "current pending sector qnap"
所以呢....你地話行nas 加 raid 1 係幾重要呢

如上, 兩隻3TB ,行raid 1 , 剛剛壞了隻WD , "current pending sector qnap"
所以呢....你地話行nas 加 rai ...
ahkitkit 發表於 2017-1-18 15:45

有可能因為行左raid 而易死HDD.

行唔行raid 都好 backup data 最重要.

我隻TS-470報有問題碟4都有半年啦.....都重係正常運行!
因我行緊RAID5所以唔理佢住

回復 3 #KenZ

x2 有隻3TB定2TB報咗有bad sector都有好幾年,無再遞增我就由得佢行RAID5。當然間中會做data scribbing…

兩bay就無辦法要有保障一定係行RAID1……

via HKEPC Reader for Android

我隻TS-470報有問題碟4都有半年啦.....都重係正常運行!
因我行緊RAID5所以唔理佢住 ...
KenZ 發表於 2017-1-18 16:03

你地咁大膽既, 咁都唔換HD ,之前我就係就咁用隻HD backup D file, 有一日隻HD 突然死左,先學乖用NAS RAID 1 backup file =.=

你地咁大膽既, 咁都唔換HD ,之前我就係就咁用隻HD backup D file, 有一日隻HD 突然死左,先學乖用NAS ...
ahkitkit 發表於 2017-1-18 16:22

QNAP好多時鬧警告都係因為SMART測試問題!而我行緊RAID5, 1隻死係唔會死DATA...我先咁放心等佢真死或得閒先搞佢
您地玩RAID1亦可以咁做!但係要真係搞清楚佢報乜野啦~

回覆 4# tingcrab
認同~BAD SECTOR唔代表有問題!只係有小量位置寫唔到野!所以空間唔緊張,可以暫時不理
呢個係多BAY既好處~!

QNAP好多時鬧警告都係因為SMART測試問題!而我行緊RAID5, 1隻死係唔會死DATA...我先咁放心等佢真死或得閒 ...
KenZ 發表於 2017-1-18 16:35

RAID 5 死一隻唔換住, 風險同 RAID 1 死一隻唔換住一樣
咁用不如全部HDD行Basic再另外定期backup到外置HDD

RAID 5 死一隻唔換住, 風險同 RAID 1 死一隻唔換住一樣
咁用不如全部HDD行Basic再另外定期backup到外置H ...
勁爆小朋友 發表於 2017-1-18 17:01

Raid 1好 Raid 5好, 都唔係Backup, 只是減少downtime, Back up一向都要做架啦, 你用Basic HDD都要做Backup, 唔係一有問題便..data total lost.

Raid 1好 Raid 5好, 都唔係Backup, 只是減少downtime, Back up一向都要做架啦, 你用Basic HDD都要做 ...
炎冬 發表於 2017-1-18 17:06

所以Raid 1 Raid 5壞左唔換HDD就無左行RAID的意思