如何在家中wifi手機串流播放nas的影片

用wdmycloud
用官方app要經wd的server比較慢
用asus file manager, 但ts檔要load晒成條片先可以睇, mp4, mkv先至唔洗

用wdmycloud
用asus file manager, 但ts檔要load晒成條片先可以睇, mp4, mk ...
阿呢 發表於 2017-2-15 13:27

wdmycloud 內置有冇 ftp/samba server ?

1. es file + mx player
2. kodi

wdmycloud 內置有冇 ftp/samba server ?
kofz 發表於 2017-2-15 13:29

有
但我唔想用es explorer, 唔知有冇其他app做到

VLC Video Player
DicePlayer

用wdmycloud
用asus file manager, 但ts檔要load晒成條片先可以睇, mp4, mk ...

如果唔係響街,用番佢個apps就得啦,同一個wifi router冇問題架喎。我用佢個apps睇成套新既紫釵記, 成三個幾鐘,最少都有7GB幾,都播得幾順喎。不過,你TS檔,最少碼率都應有5Mbps,有可能頂唔順。

如果唔係響街,用番佢個apps就得啦,同一個wifi router冇問題架喎。我用佢個apps睇成套新既紫釵記, 成 ...
momo4321 發表於 2017-2-15 17:52

其實冇問題, 但有時飛黎睇就要load, 因為佢要連去wd server
但我用asus file manager直接連nas就冇呢個問題

其實冇問題, 但有時飛黎睇就要load, 因為佢要連去wd server
但我用asus file manager直接連nas就冇 ...
阿呢 發表於 2017-2-15 17:58

經佢個server實死啦, gen條link畀人download,download到喊。

用wdmycloud

開FTP 但唔好set 出街, 用FTP apps 入wd my cloud (內部IP).

所有NAS都有最正常的smb,所以只要有smb client的file manager apps就夠。

ES Explorer其一,不過近年佢太多垃圾係入面;我而家就用fx manager,不過駁network就要俾錢,但勝在簡單用到……