[開箱] 拎咗TS-228,你哋溫度如何?

冇圖開箱!

本身用緊269H
後來加兩支cam
返工時間會用NAS嚟錄影
家陣要加多支cam 24小時咁錄

本身隻QNAS只有兩個license
加一個license要幾百
加上要錄24小時
原本3TB  X 2 RAID 1 mode唔夠位
而錄影亦唔需要RAID 1
見TS 228咁平
買佢抵過買License

結果
買咗隻TS-228
因為呢隻嘢聽聞散熱差
揀HDD真係要諗諗
用嚟錄影
所以買Toshiba Surveillance (揀低轉速嗰隻,雖然高轉速同價,但考慮溫度行先)
另一隻諗咗好耐
我唔信Seagate / WD
HGST / Toshiba NAS / Server grade 又太熱
唯有搵隻2.5"希望佢涼啲
所以入咗隻HTE721010A9E630 得1TB賣$580有啲唔值
但冇計
7 * 24得佢

一時醒唔起
隻TS228冇tray
唔食2.5" hdd
即刻去淘隻 HP ASSY 654540-001 轉架返嚟
揀佢因為佢中間冇芯片
塊PCB 只係延長SATA signal + power
對NAS影響較少
星期六陶
順豐到港
今日(星期日)已經拎得

(淘寶有啲Lenovo / Dell 轉架話可以唔用轉接夾住隻HDD用返原裝頭插入hot swap tray
但呢啲唔啱TS-228用
因為TS-228冇tray
要靠HDD本身左右螺絲位
但2.5同3.5螺絲位係唔同
所以唔啱用)

已經上好晒HDD
HDD1 係HGST 2.5" 7x24 7200rpm HDD
HDD2 係Toshiba Surveillance 4TB
隻HDD1係被HDD2 同NAS塊PCB夾住
家陣兩隻都行緊scan
估唔到隻Toshiba Surveillance 咁涼!

(有師兄話佢Toshiba另一model溫渡report唔準
低咗約5度
開機較其他HDD低
我scan完會開機cool down再睇佢重新著機溫度confirm吓)

TS-228

勁!!!

師兄,加一個license要幾百, GOOD POINT , 我一直放在一旁的舊型號 Qnap TS-219P+  有二手賣點了,

冇圖開箱!

本身用緊269H
後來加兩支cam
返工時間會用NAS嚟錄影
家陣要加多支cam 24小時咁錄

本身隻QNAS只 ...
sing 發表於 2017-2-19 21:47

ching 隻 Toshiba Surveillance 嘈五嘈?
我用緊隻DT01嘈到拆天

ching 隻 Toshiba Surveillance 嘈五嘈?
我用緊隻DT01嘈到拆天
暴力乂狗仔 發表於 2017-2-20 12:54 AM

嘈音都係我考慮因素之一
呢兩隻嘢我覺得好ok

不過269H兩隻Toshiba (其實係HGST嚟,嗰陣剛賣俾T記,HGST盤改label做Toshiba賣,desktop drive only)我都接受到,可能就係你嗰隻model,所以嘈唔嘈因人而異,得閒會比較吓。

隻228 CPU有五十度有啲驚
不過就嚟去旅行
返嚟睇睇點再搞搞佢

部舊NAS想換碟
等HGST再跌吓價
換兩隻He8
desktop NAS/non Helium server model好似熱同嘈
(或直頭換埋部NAS,因為早排無啦啦話drive 2 unplugged,reboot完又冇事,照rebuild)
換返兩隻Server grade買個安心

今朝開著部269H
先發現原來有seek會好嘈
同冇讀寫時差好遠
部機平時set schedule on所以唔知

今晩返屋企再試抄嘢入228試聲

另外個溫度sensor應該準
兩隻開機冇耐只差一度
2.5" HGST 7200rpm 28度
隻慢速toshiba仲要低一度
15分鐘後
變咗分別35/31度

仲有
原來隻228冇wol

我隻228 擺住隻1TB 用黎BT先

等遲下爆左再買隻大HD用
應該會平D掛

無WOL
有啲想賣鬼咗佢!

It seems there is no more firmware update since 2016/07/07
https://www.qnap.com/zh-tw/produ ... p?type=2&II=217

師兄,請問你地用開邊D平靚平的CAM仔呢?