可唔可以RAID5之下減少HDD數量?

咁講其實好奇怪,hdd越多越安全

但事源係咁:
SYNOLOGY我最近先知有樣野叫ssd快取,但我DS916+一早用滿左4bay,
而家頭痕緊點做先可以裝到ssd
見到有d痴線佬特登拆走一隻hdd,硬插個ssd入去,但咁係等同壞一隻raid5要立即換

而家暫時諗到可行方法只有係抄走晒d野再格式化成個nas
or 買DX擴充太貴同阻地方
(淘寶買左esata hdd盒,原來無用)

求智者指點

咁講其實好奇怪,hdd越多越安全

但事源係咁:
SYNOLOGY我最近先知有樣野叫ssd快取,但我DS916+一早用 ...
zetaalpha 發表於 2017-3-14 21:19

成日都見人裝 SSD 落 NAS 做 cache, 唔明實際功用係咩
斷估係將經常會 read 既野 cache 住減低 HDD reading speed 個樽頸
另外也可能做到 writing cache 等寫入 HDD 既 file 快d寫入 SSD 再慢慢寫番入 HDD (令 PC 抄入 NAS 感覺快好多)

如以上就係主要功用, 除非每日都有好大量 data 要寫入 NAS, 否則快少少實用性唔高? 要用個 bay 位換取速度未必化算?? 有無人可以講解下??

我都見有兩方講,一邊話好好用好快,又有一邊話效果唔明顯

我覺得好睇讀咩 file 同埋 NAS<>PC 嘅連線速度

如果個網絡介面得1Gbe分別唔大,要10Gbe先明顯..

我都見有兩方講,一邊話好好用好快,又有一邊話效果唔明顯
zetaalpha 發表於 2017-3-14 22:29

其實好睇你部nas多唔多人用。
多人用,而佢地大部份時間都係拎相同的檔案使用,咁快取就好有用。
少人用,就唔需要快取。

其實好睇你部nas多唔多人用。
多人用,而佢地大部份時間都係拎相同的檔案使用,咁快取就好有用。
少人 ...
Y你特曲 發表於 2017-3-15 09:40

明晒! 解開心結, SSD拎去裝PS4

成日都見人裝 SSD 落 NAS 做 cache, 唔明實際功用係咩
斷估係將經常會 read 既野 cache 住減低 HDD readi ...
勁爆小朋友 發表於 2017-3-14 21:59

睇NAS做乜
如果NAS真係純綷儲下file就作用不大

如果拎VM黎自己run program, e.g. Docker / MySQL等, 咁就SSD Cache有用

基本私人用SSD Cache真係無謂,除非有D file成日要read , 又係細files ,抄劇抄相抄game就浪費了.

DS716+  係咪用唔到ssd ?