[開箱] 終於買左DS416play

事因用開DS211j,不過已經滿左,電腦有RAID卡,但無多餘HDD位
星期日行過見做緊2900個價接受到....就買左番歸
但Toshiba 6TB MG04問左兩間都無貨....唔知咩事,唔通準備改版?
又見HGST隻NAS HDD做緊$1900好想衝,衰在筆直有限
不過都算,今日再搵終於搵到Toshiba 6TB MG04 $1650 (Xander保)
終於可以上機 遲下有錢先加多隻HDD

上機組RAID 5 同 Btrfs

建完咩資料都無,但HASH都係咁慢

而家天氣涼,隻HDD LOAD緊都係37度
嘈音方面我覺得比WD Green 4TB靜,隻WD一有讀寫噠噠噠聲,遠處都聽到

另想問,佢咁樣HASH法係咪已經等同CHECK左一次壞軌?

恭喜師兄有新玩具,想問問如果只係PT用長keep 2xx 種,同file server,416play會慢 ?
另外個價比網上睇吸引

請問邊間買?

Xander保既Toshiba好難搵~

MG04 has 5 years of warranty

ps. All my Toshiba HDDs are 廣源行 保

恭喜樓主有新玩具

我都糾結緊416P定916+ (雖然仍在計劃中)

恭喜師兄有新玩具,想問問如果只係PT用長keep 2xx 種,同file server,416play會慢 ?
另外個價比網上睇吸引 ...
tuff 發表於 2017-3-16 09:04

呢個真係唔清楚,好少用NAS來BT
不過用落個反應唔錯

恭喜樓主有新玩具

我都糾結緊416P定916+ (雖然仍在計劃中)
HONG-BAC 發表於 2017-3-16 11:22

宜定916+幾錢度??兄弟知道否???

宜定916+幾錢度??兄弟知道否???
JACKY_RUNNER 發表於 2017-3-16 12:43

我唔貼市的,但估計2者有大約$1500的差距

HASH左11個幾鐘終於完,可以用得